7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Wiosenna zupa-krem PZPR (papryka, ziemniak, pomidor, rzodkiewka)

Zupa sycąca, szybka w przygotowaniu - powstała z resztek pozostałych w lodówce, z braku pieniędzy i chęci pójścia po "coś jeszcze" :)

Średnia ocena: [4.666666666666667 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: około 2-3 zależy ile kto je

2 duże ziemniaki
1 pomidor
1/2 papryki czerwonej (cała byłaby lepsza;p)
1 mała cebula
1 kostka warzywna
1-1,5 l wody (zależy czy ktoś lubi gęstą zupę czy wodnistą)

majeranek
papryka słodka
pieprz ziołowy
+ sól - jeśli kostka bulionowa nie starczy (ja nie używałam dodatkowo soli)

2 rzodkiewki (duże)
koperek (ja użyłam suszonego)
ew. inne dodatki:
- czerwona fasola oraz kukurydza
- makaron
- ryż
- grzanki

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Obranego ze skórki pomidora, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Smażymy je na patelni przyprawiając majerankiem, papryką słodką oraz pieprzem ziołowym.

Do osobnego garnka wlewamy wodę i wrzucamy kostkę warzywną, czekamy aż się zagotuje i rozpuści - najlepiej tą czynność wykonywać w trakcie smażenia składników, aby zbytnio nie czekać. Do powstałego bulionu wsypujemy ugotowane ziemniaki i "to z patelni". Wszystko miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku.

Do misek ładujemy fasolę i kukurydzę albo wedle smaku co kto woli w roli dodatku do "gryzienia". Do zupy można dorzucić wszystko co się lubi (makaron, ryż, grzanki) bądź zjeść samą.

Nalawszy do miseczek gotowej zupy trzemy wcześniej umytą rzodkiewkę na tarce o dużych oczkach (tak, aby była na powierzchni) oraz sypiemy koperek dekoracyjnie (jeśli ktoś lubi koperek, to sypie duużo).
8)jemy, smacznego:)
Nadesłał(a) krecha89, dnia: 2011-04-23 23:52:57.879
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Pychotka!!! mniammmmmm, nawet pomimo iż zamiast czerwonej papryki dodałam kawałek cukini, a zamiast słodkiej papryki (przez omyłkę) ostrą !Świetny pomysł z tą rzodkiewką w charakterze przyprawy końcowej :)
~Anai 2014-06-29 20:06:41.415

Zjedzone! Bardzo smaczne!! A dzięki wczorajszym ziemniakom z obiadu zupa okazała się ekspresowa.
ankaopolanka 2012-05-27 13:14:34.011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa z rzodkiewek z ziemniakami (wegańska)
Barwna sałata wiosenna z papryką, rzodkiewkami i orzechami (wegańska)
Twarożek wiosenny - z ogórkiem, rzodkiewką i pomidorem (bez ograniczeń)
Surówka wiosenna z kalarepki, marchewki, pomidora i rzodkiewek (wegańska)
Sałata wiosenna z pomidorem, ogórkiem i rzodkiewką (wegańska)
Wiosenna zupa z kapusty, marchewki i kalarepki z ziemniakami (lakto-wege)
Wiosenna sałata z pomidorami, kiełkami rzodkiewki i serem pleśniowym (lakto-wege)
Pyszna wiosenna sałatka z ogórkiem, pomidorem, rzodkiewką i serkiem wiejskim (lakto-wege)
Kalafior z ziemniakami, pomidorami i papryką (wegańska)
Zupa-krem z kukurydzy z papryką (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas