7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Lasagne z kabaczka z sosem pomidorowym i bazyliowym (raw food, witariańskie)

Pyszne, lekkie danie dla miłośników kuchni włoskiej :)

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

Kabaczek

sos pomidorowy:
650 g świeżych pomidorów (ok. 4 sztuki)
200 g suszonych pomidorów
2-3 suszone eko daktyle lub figi
1 łyżeczka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
oregano (może być suszone)
opcjonalnie oliwa z oliwek

sos bazyliowy:
4 krzaczki świeżej bazylii
3 suszone eko daktyle lub figi
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli morskiej
opcjonalnie oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego. Świeże pomidory kroimy na ćwiartki i... uwaga! fajny sposób wymyślony przez Russella „The Raw Chef” Jamesa: aby sos nie był za rzadki, z poszczególnych ćwiartek usuwamy wodniste wnętrze (oczywiście nie wyrzucamy!). Pomidory wkładamy do blendera, następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory i daktyle, skrapiamy sokiem z cytryny. Ponieważ poszczególne główki czosnku różnią się intensywnością, dodajemy na początek PÓŁ ząbka czosnku i szczyptę oregano. Miksujemy wszystko w blenderze. Jeśli macie mocny blender, nie musicie dodawać już oliwy z oliwek. Ja mam zwykły, więc trochę dolałam. Następnie próbujemy czy sos jest już odpowiednio przyprawiony. Jeżeli nie, dodajemy resztę czosnku i oregano.

Myjemy blender (to ważne, bo smaki nie powinny się mieszać) i wkładamy do niego bazylię, 2 daktyle, PÓŁ ząbka czosnku oraz sól (ja musiałam jeszcze dolać oliwy). Miksujemy, a następnie sprawdzamy, czy sos jest dobrze przyprawiony. Bazylia jest dość gorzka, dlatego często, aby wyrównać smak, trzeba dodać jeszcze jednego daktyla. Lepiej zrobić to jednak po sprawdzeniu, czy rzeczywiście jest to konieczne, ponieważ bazylia na słodko jest dość dziwna w smaku :)

Kabaczka obieramy i kroimy w plastry. Polecałabym pokrojenie go dodatkowo na mniejsze kawałki, ponieważ jeśli ułożycie lasagne z długich plastrów, to zanim zjecie ją do końca, oba sosy się wymieszają, a to danie świetnie smakuje właśnie dzięki połączeniu dwóch aromatów.

Układamy na talerzu kabaczka, nakładamy sos pomidorowy, następnie kładziemy drugą warstwę kabaczka, prostopadle do poprzedniej, i sos bazyliowy. Na końcu przyozdabiamy bazylią, świeżymi pomidorami i gotowe :). Mmm... molto bene! :)

Wskazówki i uwagi:

Do lasagne można dorobić sałatkę z wnętrz pomidorów (które wykroiliśmy robiąc sos pomidorowy), ogórka i marynowanego tofu, skropione oliwą i przyprawione na styl sałatki z fetą.
Nadesłał(a) RAWolucja, dnia: 2011-05-08 14:16:10.86
Źródło/autor przepisu: http://rawolucja.pl/ - raw food po polsku :)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Sosy wyborne wyszly. Niebo w gebie.
OlaKuczara 2013-06-06 22:09:25.595

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pesto bazyliowo-szpinakowe z migdałami (raw food, witariańskie) (wegańska & RAW)
Witariańskie spaghetti RAW food (wegańska & RAW)
Sushi witariańskie (raw food) (wegańska & RAW)
Orzechowo-figowe kulki Raw food (witariańskie) (wegańska & RAW)
Surowy ketchup (raw food, witariański ) (wegańska & RAW)
Surowa musztarda (raw food, witariańska) (wegańska & RAW)
Pikantne ciasto z kiełków kaszy gryczanej (również w wersji witariańskiej, raw food) (wegańska & RAW)
Budyń czekoladowy z awokado i bananów (Raw food, witariański) (wegańska & RAW)
Sos chili na zimno - bez gotowania (raw food) (wegańska & RAW)
Lasagne z tofu, cukinią i sosem pomidorowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas