7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Chleb razowy pszenno-owsiany (na drożdżach)

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kg mąki pszennej razowej
8 łyżek płatków owsianych
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 l ciepłej wody
3 łyżeczki soli
garść siemienia lnianego
garść słonecznika
czarnuszka
bułka tarta do wysypania formy

Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem, wsypujemy płatki owsiane i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy sól i zostawiamy na 20 min.

Do zaczynu sypiemy mąkę, garść siemienia lnianego i słonecznika, ugniatamy ok. 20 min. (podobno prawdziwy domowy chleb potrzebuje 800 ugnieceń;)) Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok. 30 min.)

Do natłuszczonej formy obsypanej bułką tartą przekładamy ciasto, smarujemy po wierzchu mlekiem lub wodą, posypujemy czarnuszką, słonecznikiem i płatkami owsianymi. Wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Nadesłał(a) elut, dnia: 2011-05-13 22:24:32.399
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Zrobiłam z mniejszej ilości mąki, za to dodałam otręby pszenne i owsiane i większą (niż w Twojej propozycji)ilość płatków owsianych oraz więcej nasionek, również dyni i suszoną żurawinę. Piekłam w 220 stopniach przez 45 min. Przepyszny chlebek. Dziś jem go już 5 dzień i nadal zachowuje świeżość. Aha, trzymam zawinięty w lnianą ściereczkę i w torebce foliowej.
Mieszałam łyżką drewnianą 5-10 min. Wyrosło pięknie po 10-15 min.
Dana 2011-05-18 15:24:01.949

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chleb razowy własnej roboty (na drożdżach) (wegańska)
Chleb razowy na drożdżach z orzechami i czterema nasionami (wegańska)
Pizza pszenno-razowa (dla mnie najlepsza) (wegańska)
Topinamburowo-orkiszowy chleb (na drożdżach) (wegańska)
Chleb żytni na zakwasie z drożdżami (wegańska)
Chleb z różnych zbóż (na drożdżach) (wegańska)
Legumina z razowego chleba (bez ograniczeń)
Chleb pszenny razowy (wegańska)
Razowy pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem (wegańska)
Racuchy pszenno-razowe z jabłkami i rodzynkami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas