7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Aromatyczno-ziołowe ciasto na pizzę

Ciasto jest tak dobre, że nie wymaga wielu składników na wierzch, ani intensywnych sosów. Właściwie, to można jeść je samo :)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 1 duża blacha z piekarnika

500 g mąki pszennej
1 opakowanie drożdży suszonych
1 szklanka wody
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli lub nieco więcej vegety
1 łyżka oregano
1 łyżka bazylii
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka suszonych pomidorów w proszku (opcjonalnie)
2 łyżki oliwy do ciasta + reszta do posmarowania blachy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz oliwy zagniatamy, aż powstanie jednolita, lekko ciągnąca się, ale twarda masa. Formujemy z niej kulę i zostawiamy pod ściereczką w ciepłym miejscy na godzinę.

Po godzinie dodajemy dwie łyżki oliwy i znowu zagniatamy. Teraz najtrudniejsza część - rozgniatamy masę na wysmarowanej oliwą blasze. Ciasto lubi się zbiegać i przy rozciąganiu mogą pojawiać się dziury, ale zapobiegniemy temu, jeśli położymy je na środku i pięściami będziemy dokładnie rozgniatać je do boków.

Ciasto qkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 30 minut. Jeśli spód po tym czasie będzie niedopieczony, można dodać ok. 15 minut. Smacznego! :)

Wskazówki i uwagi:

- Jeżeli ktoś nie ma nic przeciwko, można zamiast soli dodać vegety - ciasto zyska w połączeniu z pomidorkami pomarańczowy kolor. Trzeba wtedy dodać jej więcej niż soli.
- Suszone sypane pomidory można ominąć, jednak dają ciastu lekko czerwoną barwę. Są dostępne w dużych hipermarketach - robi je np. Kamis.
- Proporcje przypraw są podane orientacyjnie - można ich dać więcej, mniej, dodać coś od siebie. Ja sama często daję kminek, jako wielka fanka tej przyprawy ;D
- Ciasto ma mieć po wyrobieniu nielejącą się konsystencję - musi się dać uformować kulę. Jeśli jest za rzadkie lub za gęste, regulujemy je wodą i mąką.
- Odradzam "obfite" smarowanie oliwą wierzchu, czy dawanie dużej ilości wodnistych składników (np. cała pizza w pomidorach i ananasie) - łatwo wtedy o zakalec.
Nadesłał(a) ruda_gorzka, dnia: 2011-05-22 16:54:18.949
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ciasto na pizzę 1 (wegańska)
Ciasto na pizzę 4 (wegańska)
Ciasto na pizzę 6 (wegańska)
Ciasto na pizzę 2 (wyrabiane 2 razy) (wegańska)
Ciasto na pizzę - z czosnkiem w proszku (wegańska)
Ciasto na pizzę 3 (barwione przecierem pomidorowym) (lakto-wege)
Ciasto na pizzę 5 (z mąki białej i razowej) (wegańska)
Szybkie ciasto na pizzę (ze zwiększoną ilością drożdży) (wegańska)
Boczniak w ziołowym cieście naleśnikowym (kotlety) (wegańska)
Ciasto na pizzę - oryginalne, prosto z Neapolu (bez drożdży) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas