7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Ciasteczka imbirowe

Przepis ten pochodzi z paczki imbiru firmy Prymat. Właśnie przed chwilą je upiekłam i smakują pysznie, mocno imbirowo. Najlepiej rozwałkować je cieniutko - później są bardzo chrupiące i lepiej smakują.

Średnia ocena: [3.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: 35

300 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
250 g cukru pudru (1 szklanka) lub zwykłego cukru
2 jajka + 2 żółtka
szczypta soli
1 łyżka imbiru mielonego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Jajka z żółtkiem, cukrem i solą ubić na parze na gęstą masę. Następnie dodać imbir i ubijać dalej. Zdjąć z pary i poczekać aż masa ostygnie.

Do ostudzonej masy dodać mąkę i proszek do pieczenia, wyrobić na gładkie ciasto. Rozwałkować na cienkie placki, wycinać foremką ciasteczka, ułożyć w brytfannie na papierze do pieczenia. Piec 15-20 minut w temp. 170°C.

Wskazówki i uwagi:

Ja użyłam zwykłego cukru, bo nie miałam cukru pudru, i też wyszły smacznie.
Nadesłał(a) dziqska, dnia: 2011-05-28 18:50:40.086
Źródło/autor przepisu: opakowanie imbiru Prymat
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ciasteczka imbirowe "zozworki" (bez ograniczeń)
Imbirowa pomidorowa (wegańska)
Sos imbirowy (wegańska)
Napój imbirowy na grypę (wegańska+miód)
Napój imbirowy gotowany (wegańska+miód)
Imbirowe tagliatelle z dynią (ovo-wege)
Ryż imbirowy z kukurydzą (wegańska)
Fałszywe piwo imbirowe (wegańska)
Konfitura imbirowo-winna (wegańska)
Chutney imbirowy do słoików (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas