7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zupa z rydzów



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

1 i 1/2 funta rydzów
włoszczyzna
1/4 litra śmietany
2-3 łyżki mąki
sól
maslo

Przygotowanie:

Bierze się 1 1/2 funta rydzów, dużych, tańszych, opłukać starannie, ugotować z włoszczyzną, gdy zmiękną, przelać przez sitko - smak jest wyborny - wziąć 1/4 litra śmietany, zaprawić z dwoma lub trzema łyżkami mąki, wlać w zupę, osolić i zagotować. Oddzielnie upróżyć w maśle kilkanaście rydzków małych, tak długo póki masło nie nabierze koloru czerwonego i wlać je w zupę na wydaniu - można też ugotować ćwierć funta ryżu sypko i wrzucić w zupę.

Wskazówki i uwagi:

1 funt = 500 g
upróżyć = powoli smażyć na małym ogniu

Książka, z której pochodzi przepis, napisana jest specyficznym (bo chwilami zatrącającym gwarą wielkopolską) i archaicznym językiem. Przepisy podane są bez żadnych poprawek składniowych czy ortograficznych. Mają zbyt wiele uroku lat minionych, aby to psuć.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-14 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie "Taniej kuchni na ciężkie czasy" Edy Kierskiej (Poznań 1932, wyd.II)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa ogórkowa (lakto-wege)
Zupa bakłażanowa (wegańska)
Zupa marchewkowa (wegańska)
Zupa czosnkowa 5 (lakto-wege)
Zupa minestra (lakto-wege)
zupa selerowa 1 (lakto-wege)
Zupa ziemniaczana (lakto-wege)
Zupa koperkowa (lakto-wege)
Zupa jabłkowa (lakto-wege)
Zupa kminkowa (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas