7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Tapioka z karmelizowanym rabarbarem

Bezglutenowe, bezmleczne, pyszne!



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1/2 szklanki cukru
4 łyżki wody
1/4 kostki margaryny wegańskiej
2-3 łodygi rabarbaru
2 szklanki ugotowanej tapioki

Przygotowanie:

Tapiokę zalać sporą ilością wody i zostawić na noc do namoczenia. Rano odlać wodę, nalać świeżej w stosunku objętości 1:3 (3 x więcej wody) i często mieszając doprowadzić do zagotowania. Chwila mieszania i... wielkie zaskoczenie - bardzo szybko i bezproblemowo tapioka staje się przezroczysta i gotowa do jedzenia (miła odmiana po pierwszej próbie ugotowania tapioki - bez wcześniejszego namaczania).

Rabarbar obrać i pokroić na centymetrowe plasterki.

Cukier umieścić w garnku z grubym dnem, dolać wodę i podgrzewać aż cukier się roztopi i ściemnieje (należy często mieszać, a gdy zacznie ciemnieć - mieszać jeszcze częściej i bardzo uważać, bo wystarczy chwila nieuwagi i się przypali).

Zestawić z ognia i, mieszając, dodawać po kawałku margaryny (w połowie mieszania masa zacznie przypominać tartą bułkę - nie szkodzi - i tak się uda). Następnie wrzucić rabarbar, a garnek postawić na małym ogniu i podgrzewać (mieszając oczywiście) aż rabarbar zmięknie, a w całym domu będzie pachniało karmelem ;-)

Do gorącej masy karmelowo - rabarbarowej dodać 2 szklanki ugotowanej tapioki i dokładnie wymieszać. Włożyć do pucharków, ostudzić i schłodzić w lodówce.

Wskazówki i uwagi:

Gotując tapiokę wlewałam wodę w stosunku objętości 1:3, ale innym razem wlewałam też "na oko - byle dużo" i nie zauważyłam różnicy w sposobie gotowania.
Nadesłał(a) Stasia, dnia: 2011-06-12 22:19:18.771
Źródło/autor przepisu: projekt własny ;-)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Tarta cytrynowa z kruszonką i karmelizowanym rabarbarem (bez ograniczeń)
Budyń z tapioki (ovo-wege)
Tapioka pudding (wegańska)
Kokosowy deser z tapioki (wegańska)
Wegańskie masełko z karmelizowanej cebuli (wegańska)
Kokosowa tapioka z bananami i ananasem (wegańska)
Babeczki z rabarbarem (ovo-wege)
Racuszki z rabarbarem (wegańska)
Biszkopt z rabarbarem (bez ograniczeń)
Tarta z rabarbarem i bezą (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas