7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Dżem z truskawek z ananasem z puszki



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

700 g truskawek (odszypułkowanych)
1 puszka ananasów 450 g (w tym 100 ml soku ananasowego)
350 g cukru
1/2 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego
ew. 1 Żelfix lub Dżemix 3:1

Przygotowanie:

Truskawki umyć, odsączyć i odszypułkować, pokroić w mniejsze kawałki. Ananasy odsączyć (soku nie wylewać!) i pokroić na małe cząstki.

Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier, kwasek cytrynowy i sok ananasowy. Konfiturę doprowadzić do zagotowania dokładnie mieszając. Gotować 10 min., żeby uzyskać owoce w galaretce, lub 2-3 godziny, żeby uzyskać prawdziwy dżem. W pierwszym przypadku pod koniec dodać Żelfix lub Dżemix i gotować jeszcze 3 minuty (nie dłużej, bo to zniszczy pektynę i dżem nie zgęstnieje).

Gorące natychmiast nałożyć do wyparzonych słoików (zostawić 1-2 cm od góry) i zakręcić wyparzonymi zakrętkami. Ułożyć do góry dnem na co najmniej 15 minut, żeby się dobrze zassało.
Nadesłał(a) ~c., dnia: 2011-06-25 16:44:58.26
Źródło/autor przepisu: skopiowane z kopii...
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Dżem: truskawki, ananas i rum (wegańska)
Dżem z truskawek i bananów pachnący wanilią (wegańska)
Niskosłodzony dżem z truskawek, śliwek, moreli albo brzoskwiń (25% cukru) (wegańska)
Puszek (ovo-wege)
Dżem mirabelkowy (wegańska)
Zupa meksykańska z puszek (wegańska)
Dżem z jabłek z malinami (wegańska)
Dżem jabłeczno-różany (wegańska)
Dżem morelowo-jabłkowy (wegańska)
Dżem z gruszek i aronii (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas