7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Dżem: truskawki, ananas i rum

Dżem jest wyjątkowo aromatyczny, pod warunkiem oczywiście, że użyjemy równie aromatycznych, słodkich, dojrzałych owoców.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: ok. 700 ml dżemu

500 g świeżego ananasa (waga po przygotowaniu) czyli ananas o wadze ok. 1,2 kg [*]
500 g odszypułkowanych truskawek
50 ml rumu
ok. 300-400 g cukru lub ile kto lubi (używam jasnego trzcinowego)
sok z 1/2 cytryny lub z 1 limonki
1 laska wanilii lub ew. łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

Ananasa dokładnie obrać, pokroić na plastry, a następnie na małe kawałki, odcinając twardy, centralny rdzeń (mniej więcej połowę ananasa kroję na bardzo małe kawałki, by łatwiej się on rozgotował). Truskawki opłukać, odszypułkować, osuszyć i pokroić na połówki lub w ćwiartki. Owoce przełożyć do osobnych naczyń i każde zasypać połową cukru i zalać połową soku z cytryny, przykryć i odstawić na ok. 2 godziny (możemy wstawić owoce do lodówki).

Laskę wanilii przekroić i wyskrobać nożem nasionka. Ananasa przełożyć do rondla, dodać rum oraz wanilię, zagotować i smażyć na wolnym ogniu ok. 10-15 minut. Następnie dodać truskawki i dalej smażyć owoce do otrzymania odpowiedniej konsystencji, w trakcie smażenia ściągając ewentualne szumowiny. Jeśli owoce puściły za dużo soku i dżem nadal jest zbyt płynny, pod koniec smażenia możemy dodać odrobinę naturalnej pektyny.

Gorący dżem przełożyć do czystych, suchych, gorących słoiczków [**], szczelnie zakręcić i pozostawić do wystygnięcia odwracając je "do góry nogami" (dżem można też zapasteryzować, jednak tylko wtedy, gdy nie używamy pektyny - wysoka temperatura ją niszczy).

Wskazówki i uwagi:

[*] Wybierając ananasa zwracajmy uwagę na jego zapach (choć jeśli owoc pachnie zbyt intensywnie, może to oznaczać, że jest przejrzały), na jego ciężar (tak jak w przypadku np. melonów – biorąc do ręki dwa owoce tej samej wielkości wybieramy ten, który jest cięższy); kolor nie jest oznaką dojrzałości ananasa, niektóre odmiany bowiem są bardziej żółte inne zaś – bardziej zielone. Jeśli łatwo można oderwać jeden z listków, oznacza to, że owoc jest dobrze dojrzały (widziałam to w jakimś programie kulinarnym; sprawdzałam też sama i działa :).

[**] Jak zwykle polecam sterylizowanie/ wypiekanie słoików w piekarniku, są one bowiem suche i odpowiednio gorące podczas nakładania dżemu, dzięki czemu nie musimy przetworów dodatkowo pasteryzować.
Nadesłał(a) ~c., dnia: 2011-06-27 17:07:47.183
Źródło/autor przepisu: http://www.beawkuchni.com/2011/06/truskawki-anans-i-rum.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Dżemy i przetwory zawsze kojarza mi się z końcówką lata :) wtedy moja babcia zawsze robiła ich na potęgę :) Zawsze potem parzyłysmy sobie herbate i podjadałyśmy do niej własnie przygotowane przez nią pyszności :) Ja osobiście na przykład uwielbiałam popijac dilmah malinową z malinową konfitura :) no po prostu coś wspaniałego :)
~Ulka 2011-06-29 11:39:31.235

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Dżem z truskawek z ananasem z puszki (wegańska)
Dżem z truskawek i bananów pachnący wanilią (wegańska)
Niskosłodzony dżem z truskawek, śliwek, moreli albo brzoskwiń (25% cukru) (wegańska)
Kawa hawajska, z rumem (lakto-wege)
Banany w cieście z rumem (bez ograniczeń)
Krem bananowy z rumem (bez ograniczeń)
Dżem mirabelkowy (wegańska)
Racuszki piwne z rumem i pomarańczami lub jabłkami (ovo-wege)
Dżem z jabłek z malinami (wegańska)
Dżem jabłeczno-różany (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas