7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Sajgonki z warzywami, grzybami suszonymi i serem

Danie doskonale smakuje na zimno.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 6 osób

20 szt. papieru ryżowego
100 g grzybów suszonych
2 cebule
mała kapusta pekińska
3 marchewki
średni seler
200 g sera żółtego

sos sojowy
ostra papryka chilli
koperek
natka pietruszki
sól
pieprz
olej do smażenia

oliwa z oliwek
bazylia

Przygotowanie:

Grzyby gotujemy około 30 minut, wyjmujemy i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulkę i grzyby podrumieniamy na złoto z odrobiną oleju. Kapustę, marchewkę i selera kroimy w drobną kosteczkę, delikatnie dusimy z odrobiną sosu sojowego, ostrą papryczką chilli, koperkiem i pietruszką. Składniki farszu mieszamy razem, dodajemy ser starty na tarce, sól i pieprz do smaku.

Papier ryżowy namaczamy w letniej wodzie. Nakładamy farsz, zawijamy i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy około 10 minut.

Po wyjęciu ozdabiamy serem oraz skrapiamy sosem z oliwy z oliwek z papryką, koperkiem, bazylią.
Nadesłał(a) edward13, dnia: 2011-07-02 15:11:33.655
Źródło/autor przepisu: Edward Hajduk
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Kasia, sajgonki to przysmak wietnamskiej kuchni. Ser w smażeniu w środku rozpuszcza się i gdy sajgonki jesz na ciepło uroczo rozpływa się, gdy na zimno masz doskonały łącznik pozostałych składników. Moi synowie na gorące sajgonki kładą jeszcze ser, który rozpływa się i jest dodatkową atrakcją. Byłem na Początku Niespodziewanej Jesieni w 2009 roku w Centrum Rzeźby Polskiej w Orońsku na Dniu Wietnamskim (www.youtube.com/watch?v=z6NojnuNmf0) i tam miałem możliwość skosztować sajgonki w wykonaniu samych Wietnamczyków, niebo w gębie. Polecam widelec do tej potrawy:)
edward13 2011-07-03 10:40:16.19

Wiecie, a mi tu ser nie pasuje. Rozmawialam kiedyś z taką sympatyczną Chinką i mi powiedziała, że ona nie wie za bardzo czym jeść ser bo u nich w kuchni właściwie nie funkcjonuje...więc myślę, że jest zupełnie zbędny tutaj ;)
~Kasia 2011-07-02 22:59:14.658


Lubię egzotyczne akcenty, kuchnia azjatycka jest tak ciekawa i kolorowa.
grajka 2011-07-02 22:30:36.895

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sajgonki "sajgon w kuchni" (z grzybami mun, warzywami i granulatem sojowym) (wegańska)
Sajgonki z piekarnika z makaronem sojowym, grzybami mun, warzywami i wkładką sojową (wegańska)
Pasztet z fasoli lub soi z warzywami, pieczarkami i suszonymi grzybami (wegańska)
Sajgonki wegańskie ze świeżych warzyw (wegańska)
Sajgonki z groszkiem, marchewką, tofu i grzybami mun (ovo-wege)
Pieczone sajgonki z makaronem ryżowym i podsmażonymi warzywami (wegańska)
Kotlety z soi z suszonymi grzybami (ovo-wege)
Tofucznica z grzybami i suszonymi pomidorami (wegańska)
Pasztet sojowy z grzybami suszonymi (wegańska)
Ziemniaki faszerowane grzybami i serem (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas