7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sernik na zimno

Najlepszy deser na upalne dni! Schłodzony serek, świeże owoce i galaretka. Po prostu niebo w gębie!



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 16 porcji

8 łyżeczek agar agar
450 ml lemoniady (sok z cytryny, woda, cukier)
600-700 ml soku truskawkowego
serek (twaróg) naturalny w wiaderku (1 kg)
migdały (jeśli ktoś woli, mogą być także orzechy, rodzynki)
owoce: truskawki, jagody, maliny, brzoskwinie itp.

Przygotowanie:

Lemoniadę gotuję z 4 łyżeczkami agaru ok. 10 min. aż do jego rozpuszczenia. Odstawiam do ostudzenia. Oddzielnie gotuję także 4 łyżeczki agaru w soku truskawkowym (również ok. 10 min.) i odstawiam do ostudzenia.

Do serka wlewam powoli przestudzoną lemoniadę z agarem i mieszam mikserem tak, by nie było grudek. Dodaję wcześniej obrane i pokrojone migdały. Masę przelewam do tortownicy i wkładam na 15 min. do lodówki.

W tym czasie myję i kroję owoce. Po wyjęciu tortownicy z lodówki (masa musi stężeć, aby nie była płynna), układam na ser owoce i zalewam ostudzonym sokiem truskawkowym z agarem. Wstawiam tortownicę ponownie do lodówki i czekam aż sok stężeje. Gdy to nastąpi, sernik jest gotowy do jedzenia.
Nadesłał(a) nulka, dnia: 2011-07-03 23:03:42.378
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

To ciasto jest jednym z moich najbardziej ulubionych i na pewno wypróbuje też ten przepis. Z reguły robi się je podczas lata ale ja tam je lubię przez cały rok. Jak dla mnie najlepiej smakuje z cienką galaretką wiśniową lub kawałkami owoców takich jak maliny, ananas czy kiwi. Sama robię taki prosty www.open-youweb.com/jak-zrobic-pyszny-sernik-na-zimno/ ale jak kto lubi, też warto spróbować. A może ktoś robił sernik na zimno z granatem lub lici ?
~Alreta Wirska 2015-12-05 14:51:53.745

Wyszedł mi! Niestety trochę brakuje tej fajnej sprężystości, którą pamiętam ze zwykłego sernika na zimno, mój ma konsystencję bardzo gęstego, kremowego serka, ale i tak jest pyszny! Bałam się dać za dużo agaru, na pół kg serka i szkl. lemoniady dałam 2 czubate łyżeczki, trzeba było dać więcej. Pozdrawiam!
~Freta 2011-08-16 17:51:31.008

Chodzi o to, żeby nie wlewać gorącego soku z agarem do sera, bo wtedy właśnie porobią się grudki i ser się "zetnie", tylko odstawić na chwilę na bok, żeby nie było gorące... A grudki nie zrobią się, gdy do sera będziemy stopniowo dodawać sok z agarem, a nie na odwrót. No i oczywiście wszystko mieszać mikserem :)
nulka 2011-07-18 10:07:23.934

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

"Sernik" na zimno z morelami (lakto-wege)
Kolorowy sernik na zimno (lakto-wege)
Cytrynowy sernik na zimno (Lemon jelly cheesecake) (lakto-wege)
Wegański sernik na zimno z galaretką i malinami (wegańska)
Sernik jagodowy z tofu na zimno, z jagodową galaretką (wegańska)
Tęczowy serowiec na zimno (lakto-wege)
Krem brokułowy na zimno (lakto-wege)
Zupa szparagowa na zimno (lakto-wege)
Flan z cukini na zimno (bez ograniczeń)
Cytrynowy grzaniec na zimno (wegańska+miód)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas