7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Naleśniki półrazowe krok po kroku (bez jaj i mleka)

Powinny wyjść grubsze i bardziej puszyste niż zwykle niezdrowe naleśniki z białej mąki i jaj. Na pewno wyjdą też bardziej sztywne. Najlepiej jeść zanim wystygną.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

10 czubatych dużych łyżek mąki białej
5 czubatych łyżek mąki razowej, pszennej lub żytniej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (dla spoistości)
1 niepełna łyżka soli - najlepiej kamiennej czyli niewarzonej
ew. kilka łyżek cukru
ew. chili lub inne przyprawy
więcej niż 1 szklanka wody gazowanej (dla puszystości)
olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

Do kilkulitrowego wysokiego plastikowego pojemnika lub jakiegoś garnka wsyp mąki, sól i ew. inne przyprawy. Na koniec możesz dosypać cukier - jeśli tego nie zrobisz, usmażone naleśniki będą mniej rumiane. Wstępnie wymieszaj to wszystko na sucho.

Dolej do tej mieszaniny wodę gazowaną i zacznij miksować. W trakcie miksowania dolewaj wody tak dużo, aż ciasto nabierze zwyczajnej, lejącej się konsystencji ciasta naleśnikowego. Uważaj, by nie było zbyt ciekłe, bo wtedy naleśniki po usmażeniu będą się rwały. Ale jeśli dodasz za mało wody, wtedy ciasto będzie za gęste i nie będzie się chciało dobrze rozlewać po patelni, a naleśniki mogą wyjść za grube.

Na lekko nagrzaną patelnię wylej odrobinę oleju roślinnego i rozlej go po całej powierzchni. Po chwili wazówką nabierz ciasta i szerokim ruchem wylej je na patelnię, przechylając ją w taki sposób, by ciasto rozlało się po całej jej powierzchni. Smaż na średnim ogniu.

Po paru minutach nożem oddziel brzegi naleśnika od patelni, potem cały naleśnik tak by nie był przylepiony do patelni. Zgrabnym ruchem podrzuć naleśnik na patelni tak, by go odwrócić. Smaż kolejne parę minut, wyrzucaj naleśnik na talerz i wylewaj następny na patelnię. Zwilżaj patelnię olejem co drugi naleśnik tak, by nie wyszły za suche.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli w trakcie smażenia uznasz że do ciasta jest dodane za dużo wody, wtedy można odstawić garnek na kilka godzin tak, by ciasto w nim się ustało i rozwarstwiło. Można wtedy delikatnie odlać z niego zbędną wodę.

Jeśli po usmażeniu sterty naleśników zostanie ci jeszcze trochę ciasta, można go pozostawić w lodówce na następny dzień bez uszczerbku na jakości naleśników.
Nadesłał(a) agnmid, dnia: 2011-07-20 22:52:43.19
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Wyszły pyszne, nie spodziewałam się , że weganskie naleśniki mogą być aż tak dobre!
miyek 2012-02-21 16:51:27.407

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Samosy krok po kroku (wegańska)
Pierogi z kapustą i grzybami - krok po kroku (wegańska)
Domowy bulion krok po kroku - wersja ekspresowa (wegańska)
Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup (wegańska)
Naleśniki półrazowe z malinami (bez ograniczeń)
Pasztet bez jaj, z dyni i czerwonej soczewicy (wegańska)
Manna owocowa (bez mleka!) (wegańska)
Christsollen - ciasteczka bakaliowe bez jajek i mleka (wegańska)
Majonez z mleka sojowego (z ziemniakiem lub bez) (wegańska)
Sos beszamelowy z mąki kukurydzianej, bez mleka! (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas