7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Buchty - kluski drożdżowe gotowane na parze

Kuchnia śląska. Kluski podawane są na słodko lub słono.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [13]


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

mąka pszenna 500 g
mleko słodkie (w sensie nie kwaszone) 1 szklanka
drożdże 30 g
cukier
jaja 2 szt.
masło 3 łyżki
szczypta soli

Przygotowanie:

Sporządzić rozczyn z mleka, drożdży, niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Naczynie z rozczynem ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać, po czym wraz z jajami dodawać do wyrośniętego rozczynu. Ciasto wyrabiać łyżką drewnianą lub ręką tak długo, aż zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Wówczas dodać stopione i przestudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiać. Po dokładnym wyrobieniu, "wyruszaniu", powierzchnię ciasta wyrównać, przykryć czystą ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie, formować okrągłe kluski wielkością zbliżone do pączków. Kluski układać na stolnicy oprószonej mąką. Ponownie ustawić w ciepłym miejscu.

Gdy zaczną rosnąć, gotować je w parze. W tym celu najlepiej przygotować szeroki garnek z wrzącą wodą, naciągnąć na niego czystą płócienną ściereczkę i obwiązać sznurkiem. W trakcie gotowania nałożone na ściereczkę kluski należy przykryć odpowiedniej wielkości miską dopasowaną do wielkości garnka.

Wskazówki i uwagi:

Kluski podawać na gorąco lub zimno z kompotem z jagód, powidłami, kapustą kiszoną i kotletami z roślin strączkowych lub po prostu polane roztopionym masłem z cukrem i cynamonem.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przepisy śląskie
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

A ja mam tyle jagód zamrożonych, już chyba wiem jak je wykorzystam ;P
Natka 2013-02-06 09:22:09.038

W jaki sposób przygotowujemy potem takie zamrożone kluski? Nigdy nie mroziłam, a myslę, że to dobry pomysł. Trzeba je najpierw rozmrozić, czy takie zamrożone ponownie parujemy?
ryfka 2013-02-04 18:43:53.169

Ja zawsze robię więcej,a jak wystygną to je mrożę.
~anna 2013-01-30 18:07:22.372

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Faszerowana papryka gotowana na parze (wegańska)
Buchty drożdżowe pieczone, nadziewane powidłami lub dżemem (bez ograniczeń)
Sajgonki z mieszanką chińską gotowane na parze (wegańska)
Buchty z masłem orzechowym (wegańska)
Bukiet warzyw z pary (wegańska)
Warzywa na parze w sosie sezamowym (wegańska)
Kluski gryczane (wegańska)
Kluski amarantusowe (bez ograniczeń)
Kluski z "serem" (wegańska)
Kluski śląskie (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas