7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Ogórki małosolne z chrzanem

Doskonałe jako dodatek do obiadu, do kanapek. Mowa tu oczywiście o ogórkach małosolnych.

Średnia ocena: [3.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 3 l słój

2,5 kg małych ogórków
5-6 ząbków czosnku
kilka gałązek kopru
kawałek korzenia chrzanu
ew. kilka listków chrzanu
3 łyżki soli
3 l wody

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie umyć i ułożyć w wyparzonym słoju. Czosnek obrać ze skórek i ząbki przekroić na połówki. Chrzan oskrobać i pokroić w mniejsze kawałki. Każdą warstwę ogórków przekładać koprem, kawałkami czosnku, korzenia i liści chrzanu. Zalać gorącą wodą wymieszaną z solą (można też zimną, ale zalane gorącą szybciej się zakiszą). Zalewy ma być tyle by przykryła ogórki.

Przykryć, tak, aby żaden ogórek nie wystawał i trzymać w ciepłym miejscu przez dwa dni. Jeśli jest chłodno, może się okazać, iż trzeba będzie poczekać trzy dni.

Wskazówki i uwagi:

Do kiszenia oprócz naczyń szklanych nadają się również kamionki i emaliowane garnki (nie mogą być obite).
Nadesłał(a) agnmid, dnia: 2011-07-23 20:07:50.428
Źródło/autor przepisu: z sieci
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ogórki małosolne (wegańska)
Ogórki konserwowe (wegańska)
Kiszone ogórki (wegańska)
Ogórkowa z ogórków małosolnych (lakto-wege)
Chłodnik z ogórków małosolnych (lakto-wege)
Chrzan w śmietanie (lakto-wege)
Chrzan z żurawinami (wegańska)
Pomarańczowy chrzan (wegańska)
Chrzan z burakami (lakto-wege)
Marynowane ogórki z sezamem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas