7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kotlety (placuszki) ziemniaczano-warzywne

Czas przygotowania to 20 min. przygotowań + ok. 30 min. czekania + smażenie. Nie można powiedzieć, że robi się błyskawicznie, ale za to jaki efekt! To również świetny pomysł na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków. Jeśli nie mamy ugotowanych ziemniaków, to czas przygotowania oczywiście trochę się wydłuży.

Średnia ocena: [4.666666666666667 z 6 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: ok. 15 kotletów

1 kg ugotowanych ziemniaków
marchewka
1/2 cukinii
2 liście kapusty (pekińskiej lub innej)
1 cebula
2 ząbki czosnku
opcjonalnie: koperek, pietruszka lub szczypiorek (1/2 pęczka)
sól
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki ubić na pure, dodać pieprz do smaku (masa powinna być ostra).
Cebulkę i czosnek posiekać drobno i zrumienić.
Warzywa pokroić: marchewkę i cukinię na pół i na plasterki, kapustę na dość krótkie paseczki. Dodać do cebuli i dusić, aż zmiękną.
Warzywa dodać do masy ziemniaczanej, można też dodać posiekaną zieleninę. Doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Dodać trochę bułki tartej, by masa na kotlety była gęściejsza.

Odstawić na ok. pół godziny (można do lodówki), żeby masa lekko stężała - inaczej będzie trudno coś z niej ulepić.

Ulepić kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć.

Wskazówki i uwagi:

Do bułki tartej, w której panierujemy kotlety, można dodać mielone zioła lub nasionka (posiekane orzeszki, sezam).
Nadesłał(a) Kinga, dnia: 2000-07-04 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Po latach znów zrobiłam. B.rzadko smażę, więc nie bardzo mi to wychodzi - super więc, że nie da się nie dosmażyć środka, bo przecież wszystko i tak jest już ugotowane/usmażone ;)
Całość po prostu super smaczna, ale lekko chrupiąca cukinia w tych placuszkach rządzi! :) Myślę, że seler naciowy też by się tu świetnie sprawdził. Byle nie za dużo, bo ziemniaki nie zdołają wszystkiego "skleić".
W ostatniej chwili wyszło, że nie mam pekinki, więc wzięłam mangolda (burak liściowy) i jarmuż. Każda liściasta zielenina się nada.
patrycccja 2013-12-04 19:31:42.143


znakomite
Dana 2011-08-17 22:33:43.615

smaczne te kotlety wlasnie zrobilam tylko sie lekko rozwalaja musialam dodac make :>
~Silverka 2008-05-30 10:01:30.605

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Placuszki ziemniaczano-warzywne z pestkami (bez ograniczeń)
Placuszki z Ardei - ziemniaczano-kabaczkowe (wegańska)
Kotlety ziemniaczano-buraczkowe (wegańska)
Warzywne kotlety (bez ograniczeń)
Placuszki (kotlety) curry z tofu (wegańska)
Kotlety ciecierzycowo-warzywne (wegańska)
Warzywne kotlety z ciecierzycy (wegańska)
Zupa ziemniaczano-warzywna z kapustą zaprawiana mlekiem (wegańska)
Alu ki tikki (indyjskie placuszki warzywne) (wegańska)
Kotlety warzywne z włoszczyzny i papryki (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas