7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Salata de vinete - sałatka (pasta) z pieczonych bakłażanów

To jedno ze sztandarowych dań kuchni rumuńskiej. Wbrew nazwie bardziej przypomina pastę typu hummus. Bardzo łatwa do przygotowania potrawa. Ja obowiązkowo zjadam salate de vinete z pieczonym chlebem pita.

Jak byłem w Rumunii, to cały czas o niej słyszałem, ale najlepszą zjadłem w Budapeszcie (ukłony dla kelnerów z restauracji "Spinoza" - tam podano ją zresztą pod nazwą sałatki transylwańskiej).


Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1 kg bakłażanów
1 duża cebula
50 ml oliwy z oliwek
kilka kropel soku z cytryny
sól

Przygotowanie:

Umyte bakłażany nakłuć widelcem i wstawić na 30 min. do piekarnika nagrzanego do 220°C. W międzyczasie pokroić bardzo drobno cebulę.

Upieczone bakłażany można zanurzyć w wodzie (łatwiej odejdzie skórka), a następnie odciąć końcówki i obrać. Na chwilę zostawić do odsączenia. Całość posiekać nożem lub w malakserze (ortodoksi rwą tu włosy z głowy, twierdząc, że bakłażan lubi tylko plastikowe lub drewniane ostrza, ale ja nie czuję różnicy). Dodać powoli oliwę oraz sok z cytryny, a następnie połączyć z cebulą.

Wskazówki i uwagi:

To jest taka wyjściowa wersja tej potrawy - bardzo delikatna w smaku. Teraz możesz samodzielnie ją rozbudowywać. Np. cebulę przesmażyć najpierw z 3-4 ząbkami czosnku i dodać na koniec do bakłażana, albo poddusić jeszcze całość razem, albo... masz zresztą własną kulinarną fantazję :)
Nadesłał(a) zabrzanin, dnia: 2011-08-16 14:33:39.159
Źródło/autor przepisu: Inspirowane blogiem Izabeli Domańskiej-Banu ze strony "Polki świata... gotują" http://polkiswiatagotuja.blogspot.com/p/rumunia.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Nie ortodoksi,tylko baklazan gorzknieje gdy kroi sie go nozem(moi rumunscy znajomi rozgniataja szpatulka drewniana)mozna rowniez dodac majonez i swietna jest z czosnkiem.Oryginalna nazwa :pătlăgeá.Pozdrawiam
~chili 2012-11-26 22:34:08.564

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Salata de vinete - sałatka/pasta z pieczonych bakłażanów z zieloną papryką i pomidorami (wegańska)
Kiopołu - pasta z pieczonych bakłażanów i papryki + pomidor (wegańska)
Zaalouk - sałatka marokańska z pieczonego bakłażana i pomidorów (tzw. kawior z bakłażanów) (wegańska)
Krem (pasta) z bakłażanów (wegańska)
Pasta z gotowanych bakłażanów z majonezem (wegańska)
Jarzynka z pieczonych bakłażanów z duszoną cebulą i bazylią (wegańska)
Pasta z bakłażanów z dodatkiem cebuli lub czosnku (wegańska)
Mlechna salata (lakto-wege)
Pasta z pieczonego bakłażana z czosnkiem i oregano (wegańska)
Pasta marchewkowa (z pieczonej marchewki) z porem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas