7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Oryginalna grecka musaka dla wegetarian (pod beszamelem)

Pracując niegdyś w greckiej restauracyjce miałam przyjemność kosztować najlepszą musakę w życiu i podglądać proces jej powstawania. Poniżej przedstawiam wegetariańską wersję tamtego przepisu - różni się jedynie brakiem mięsa mielonego.

Średnia ocena: [4.428571428571429 z 7 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [10]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

3 duże ziemniaki
1 duży bakłażan (lub 2 małe)
puszka pomidorów bez skórki
cynamon (umiarkowana ilość, ale obowiązkowo!)
sól
pieprz
opcjonalnie według uznania: cząber, tymianek, kardamon, gałka muszkatołowa, macierzanka, oregano, czosnek granulowany
oliwa/olej do smażenia

sos beszamelowy:
1/3 kostki masła
2-3 łyżki mąki
szklanka mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obrać, pokroić w ok. 0,5 cm plastry i podsmażyć na patelni. Plastry można również wyłożyć w naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy przygotowywać musakę, zalać oliwą, posypać przyprawami i piec ok. 15-20 min w 180°C (wersja szybsza, a ziemniaki nie będą się później rozpadały).
2. Bakłażana pokroić w ok. 1 cm plastry, oprószyć solą i poczekać, aż się "spoci". Plastry obetrzeć papierowym ręcznikiem i smażyć na małej ilości oleju (uwaga: bakłażan bardzo mocno pije olej - należy uważać, by nie nasączył się nim zbytnio).
3. Pomidory przełożyć do miski i wymieszać z przyprawami.
4. Układać kolejno: ziemniaki, pomidory, bakłażan. Całość polać beszamelem - patrz niżej.
5. Piec ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180-190°C. Smacznego!

Sos beszamelowy:
1. Masło rozpuścić, dodać mąkę, roztrzepać. Zdjąć z ognia, dodać mleko. Intensywnie mieszać (najlepiej trzepaczką), aby nie porobiły się grudki.
2. W razie potrzeby dodać mleka/mąki. Sos powinien mieć konsystencję śmietany.
3. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

Wskazówki i uwagi:

1. Początkowo zapach połączenia świeżych pomidorów i cynamonu może razić. Jednak po wypieczeniu uzyskuje się bardzo przyjemny efekt. To właśnie umiarkowana ilość tej przyprawy nadaje musace jej oryginalny smak.
2. Do beszamelu można dodać parmezanu lub innego startego sera. Na początku sos może okazać się trudny w przygotowaniu (sama podchodziłam do niego wiele razy i wiele razy mi nie wychodził), ale po kilku razach dochodzi się do wprawy :)
Nadesłał(a) hugable, dnia: 2011-08-18 16:23:27.952
Źródło/autor przepisu: Przepis własny konsultowany :)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Bardzo smaczne danie, cynamon świetnie komponuje się z resztą składników
~margaretka 2015-03-09 21:03:24.086

@Anabel, różnica jest zasadnicza: tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc przesmażony bakłażan jest bardziej wyrazisty i według mnie dużo lepszy (bo sam w sobie jest mdły), niż taki uduszony pod beszamelem, ale oczywiście jak kto woli ;)
ryfka 2014-08-22 14:31:08.297

Nie rozumiem po co smażyć bakłażana przed, a potem zapiekać jeszcze w piekarniku ? Ja wkładam surowy pięknie mięknie a w smaku nie ma różnicy
~Anabel 2014-08-22 12:07:34.815

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Oryginalne pancakes amerykańskie (bez ograniczeń)
Musaka z bakłażanów i pomidorów (wegańska)
Brokuły zapiekane pod beszamelem (lakto-wege)
Naleśniki ze szparagami i beszamelem (bez ograniczeń)
Musaka z fasoli, soczewicy i bakłażana (bez ograniczeń)
Wegańska moussaka (musaka) z tofu (wegańska)
Beszamel w wersji zwykłej i do zapiekania (lakto-wege)
Dynia zapiekana z pomidorami pod beszamelem (wegańska)
"Buraczkowa" sałatka grecka (lakto-wege)
Sałatka grecka (horiatiki) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas