7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Risotto z ciecierzycą lub fasolą i orzechami nerkowca

Szybkie, proste i smaczne włoskie danie :)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2-3 osób

200 g ryżu arborio
2 papryki (czerwona i zielona)
100 g pieczarek (ja pomijam)
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
50 g orzechów nerkowca
125 g ciecierzycy lub fasoli (z puszki)

3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
500 ml bulionu
1 łyżeczka soli
czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Pokroić papryki na małe kawałki. Umyć i pokroić pieczarki. Obrać i drobno pokroić cebulę. Posiekać czosnek.
2. Posiekać orzechy i wrzucić je do garnka, na oliwę. Smażyć aż lekko zbrązowieją.
3. Dodać cebulę i smażyć przez minutę aż zmięknie.
4. Dodać fasolę/ciecierzycę i smażyć przez 2-3 minuty.
5. Dodać paprykę, pieczarki, czosnek i ryż. Mieszać aż olej wszystko pokryje. Dodać bulion i zagotować cały czas mieszając.
6. Zmniejszyć ogień, przyprawić, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Często mieszać, żeby ryż się nie przyklejał! Jeśli jest za mało bulionu, dodajemy wodę - 50 ml na raz. Smacznego :)

Wskazówki i uwagi:

Oczywiście można kombinować i zmieniać składniki :) Ja np. nie lubię pieczarek, więc ich nie dodaję. Ryż można dodać inny, ale jednak arborio najlepiej się nadaje.
Nadesłał(a) Banana, dnia: 2011-09-07 17:00:58.158
Źródło/autor przepisu: książka "Smart Cooking 1"
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Proste pseudo-risotto by me (z czerwoną fasolą) (wegańska)
Sałata z ciecierzycą i orzechami (wegańska)
Risotto z winogronami, kozim serem i orzechami (lakto-wege)
Polski kapuśniak z ciecierzycą (fasolą) i tofu wędzonym (wegańska)
Sałatka warzywna z fasolą, ciecierzycą i soczewicą (wegańska)
Makaron z orientalnym, aromatycznym sosem, orzechami nerkowca i brokułem (wegańska)
Risotto szczypiorkowe (wegańska)
Risotto z szafranem i czosnkiem (lakto-wege)
Risotto fasolkowe po studencku (wegańska)
Risotto ze szparagami i pieczarkami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas