7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Dango - tradycyjny japoński deser

Siostra użyła mąki ryżowej pełnoziarnistej i pewnie dlatego wyszły lekko twardawe, jednak mi i tak bardzo smakowało :) Dodaję sos sojowy do wielu potraw, jednak nie sądziłam, że w wersji na słodko również się sprawdzi :)

Średnia ocena: [3.6666666666666665 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

3 szklanki mąki ryżowej – najlepiej białej (do dostania w sklepach ze zdrową żywnością)
1/3 szklanki wody

sos:
2/3 szklanki wody
1 szklanka cukru
2,5 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mąki kukurydzianej

+ naczynie do gotowania na parze lub sitko i garnek z pokrywką
+ 8 patyczków do szaszłyków, miska, rondelek i piekarnik (najlepiej z grillem)

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę ryżową. Powoli dolewamy wody i mieszamy. Ugniatamy ciasto tak, żeby powstała elastyczna kula, łatwa do wyrabiania w rękach (jak się rozpada, dodajemy po kilka kropel wody; jeżeli jest ciapa, dosypujemy po trochu mąki).

Jak już mamy w dłoniach kulę ciasta, wyrabiamy je przez około 3 minuty. Dzielimy na pół i jeszcze na pół i kolejny raz na pół itd., aż otrzymamy 32 małe kawałeczki ciasta. Jeżeli chcecie większe kuleczki, to robimy ich 16 (i używamy później tylko 4 patyczków). Robimy z każdego kuleczkę i układamy w naczyniu do gotowania na parze lub na sitku [*]. (Tu zacznij rozgrzewać piekarnik). Gotujemy ok. 10 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy są miękkie w środku i jeżeli tak – wyciągamy.

Nabijamy po 4 kulki na patyczek. Wkładamy do piekarnika (najlepiej z opcją grill, ale jeżeli nie masz, to trudno - i tak wyjdzie^^). Jak zaczną się rumienić, od razu wyciągamy – mają być jeszcze białe i jakby "polakierowane".

W międzyczasie robimy sos. Do rondelka wlewamy wodę, sos sojowy i cukier. Mieszamy na ogniu, aż cukier się rozpuści. Osobno mieszamy 2 łyżki mąki kukurydzianej z 2 łyżkami wody. Rozrzedzamy ją dodając po jednej łyżce sosu z rondla, aż powstanie łatwy do wlania płyn. Wlewamy dopiero, gdy zawartość rondla bardzo mocno się gotuje. Mieszamy i czekamy, aż zgęstnieje.

Po wyjęciu dango z piekarnika polewamy gorącym sosem.

Wskazówki i uwagi:

[*] Jeżeli używasz sitka i garnka, a sprzęt nie do końca do siebie pasuje – zatkaj dziurę między garnkiem a sitem ściereczką ,żeby nie uciekała para. Jeżeli tego nie zrobisz, będzie się gotowało w nieskończoność.
Nadesłał(a) OpenWorld, dnia: 2011-08-18 16:56:13.861
Źródło/autor przepisu: Moja siostra miała ten przepis od bardzo dawna w swoich przepisach, więc nie wiem skąd go wzięła. Zapewne z jakiejś strony internetowej :)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Czy ten sos zastyga pozniej? Czy deser nadaje sie do jedzenia na zimno?
~mala smiala 2014-10-27 22:37:34.978


Nie wiem, czy to kwestia przepisu, czy mąki, ale niestety mi nie wyszło. Znalazłam inny przepis, w którym dodano tofu do ciasta i dango były gotowane w wodzie. www.youtube.com/watch?v=XkNZhGUvu4g
experimentacion 2013-08-16 13:27:55.638

Przepis nie jest moj ale faktycznie moglam dopisac te rzeczy ktorych nie ma w oryginale - jakoś nie pomyślalam :)
My pieklysmy w 180 stopniach i wyszly :P
Wyjmowałysmy je gdzies po okolo 15 minutach a niektore pozniej -najlepiej zaglądnąc po okolo 12 minutach i skosztowac czy juz jest okej bo to pewnie zalezy od piekarnika i innych czynnikow :P
Patyczki z wbitymi juz kulkami nalezy polozyc na jakiejs blaszce tak aby nie dotykaly dna blachy.
trzeba uwazac przy ukladaniu i wkladaniu do piekarnika .patyczków uzywa się do dango dlugich wiec nie ma rpbolemu z umieszczeniem ich na gorze blachy tak zeby nie spadaly
Jak widzisz na zdjęciu kulki wewnątrz są większe a po bokach mniejsze :).To już zalezy wyłącznie od Ciebie jakiej maja byc wielkosci :).Większe trzeba troszke dluzej gotowac i piec ale sie szybciej formuje bo wychodzi ich mniej a mniejsze dluzej się robi jednak krocej gotuje/piecze.
Sądze też ,że mozna jeszcze mniejsze kuleczki robić tylko wtedy dluzej schodzi formowanie ich jednak krocej gotowanie i pieczenie i masz pewnosc ,ze sie lepiej upieka/ugotuja w srodku.
Jakbys miala jeszcze jakies pytania to pisz smialo :)
OpenWorld 2011-09-14 13:03:56.544

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

ciasto japońskie (ovo-wege)
Kajmak tradycyjny (lakto-wege)
Majonez tradycyjny (ovo-wege)
Coleslaw tradycyjny (bez ograniczeń)
Zupa ogórkowa tradycyjna (wegańska)
Japońska sałatka z wodorostów arame, papryki i kukurydzy (wegańska)
Okonomiyaki - japońskie placki z kapustą i kiełkami (ovo-wege)
Tradycyjna sałatka warzywna (jarzynowa) (ovo-wege)
Słodki deserek (lakto-wege)
Deser z kumquat (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas