7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Ciasteczka imbirowe "zozworki"

Potrawa śląska



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

Imbir (zozwor) 1-2 płaskie łyżeczki
Cukier 30 dag.
Żółtka 2 szt.
Jaja 2 szt.
Mąka krupczatka 30 dag.
Tłuszcz lub wosk pszczeli do smarowania blachy

Przygotowanie:

Cukier utrzeć z żółtkami i jajami na puszystą masę, dodać przesianą mąkę i imbir. Całość dobrze wyrobić i rozwałkować na płaty ok. 5 mm. Foremkami wykrawać ciastka, które należy
pozostawić do przeleżenia na ok.3-4 godziny.
Następnie układać na wysmarowaną blachę i wypiekać w niezbyt gorącym piekarniku.
Włożyć po wystudzeniu do ciemnego, zamknietego słoja lub puszki. Podawać po 2-3 dniach.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przepisy śląskie
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Te ciasteczka mają być twarde, bo to jest taka przekąska do piwa. Dlatego wykrawa się niewielką foremką. Ale i tak chyba coś w tym przepisie jest nie tak, bo nie ma tłuszczu.
~Lena 2013-12-06 09:54:43.326

Zrobiłam wszystko jak w przepisie .. moje ciasteczka mają już tydzien i ciągle są twarde jak skała... :-((
~Marlena 2004-12-03 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ciasteczka imbirowe (ovo-wege)
Imbirowa pomidorowa (wegańska)
Sos imbirowy (wegańska)
Napój imbirowy gotowany (wegańska+miód)
Napój imbirowy na grypę (wegańska+miód)
Imbirowe tagliatelle z dynią (ovo-wege)
Ryż imbirowy z kukurydzą (wegańska)
Fałszywe piwo imbirowe (wegańska & RAW)
Chutney imbirowy do słoików (wegańska)
Konfitura imbirowo-winna (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas