7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Meksykańskie ciasteczka czekoladowe z nutą cayenne

Czekoladowe ciasteczka, których smak idealnie podkreśla ostra nuta cayenne. Dochodzi jeszcze wierzch muśnięty cynamonem... Są pyszne, a składniki potrzebne do ich przygotowania bez problemu powinniśmy znaleźć w każdej kuchni :)

Średnia ocena: [4.833333333333333 z 6 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [10]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 24 ciasteczka

1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru (ja dałam 1/2 szklanki)
1/4 szklanki syropu klonowego (może być inne płynne słodziszcze)
3 łyżki mleka roślinnego
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 i 2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki ciemnego kakao
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cayenne

wierzch/ posypka:
1/4 szklanki cukru
łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik na 180°C. Przygotuj 2 blaszki, wyłóż papierem do pieczenia.

W średniej misce wymieszaj olej, cukier, wybrane słodziszcze, mleko i ekstrakt waniliowy. W większej misce wymieszaj suche składniki - mąkę, kakao, sodę, sól, cynamon i cayenne. Połącz wszystkie składniki, powinno wyjść giętkie ciasto. Zmieszaj cukier i cynamon na talerzyku, odstaw.

Ciasto podziel najpierw na dwie części, każdą z nich na cztery itd. aż do otrzymania 24 kawałków. Z każdego formujemy kulkę, spłaszczamy, wierzch zanurzamy w przygotowanym wcześniej cukrze cynamonowym. Na każdej blasze wykładamy 12 ciasteczek. Należy je piec około 15 minut.

Wskazówki i uwagi:

Polecam zredukować ilość cukru do 1/2 szklanki - dodałam właśnie tyle i ciasteczka były wystarczająco słodkie.
Nadesłał(a) Zanetak, dnia: 2011-09-08 20:58:07.074
Źródło/autor przepisu: www.theppk.com
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Hamm... twarde jak kamień? Nie znam tego problemu. A nie za długo pieczone? Ogólnie z ciastkami jest tak, że jak ktoś chce jak najdłużej zachować ich kruchość to przechowuje je w metalowej puszce. Jeśli powinny być miękkie to zamyka się je w szczelnym plastykowym pojemniku.
Iwo-na 2012-12-19 22:24:05.881

Witam ! Mam pytanie.. co można zrobić żeby ciasteczka na drugi dzień nie były tak twarde jak kamień ? czy ktoś ma również tego typu problem ?
Być może jest to zw. z tym, że zamiast "płynnego słodziszcza "zwiększam ilość cukru w przepisie. :(
Scansenmuseum 2012-12-17 21:07:41.01

CHyba dodałam trochę za dużo cayenne, ae przepisacitak świetny! pycha ciastka!
~MaryliseMont 2012-02-26 16:59:15.966

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ciasteczka czekoladowe z sezamem (wegańska)
Ciasteczka czekoladowo-orzechowe (wegańska)
Pomarańczowo-czekoladowe księżyce (kruche ciasteczka) (wegańska)
Dip z awokado z cayenne (wegańska)
Polewa jagodowa z nutą wanilii (wegańska)
Owsiane placuszki z nutą wanilii (wegańska)
Kotlety meksykańskie (ovo-wege)
Sałatka meksykańska (lakto-wege)
Placki z kukurydzy konserwowej doprawione cayenne (bez ograniczeń)
Chutney jabłkowy z cynamonem, goździkami i cayenne (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas