7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Chili z cukinią, czerwoną fasolą i tofu

Bazowy przepis na szybkie chili. Dodatek tofu jest opcjonalny, wyniknął z potrzeby podniesienia wartości białkowej potrawy.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4 porcje

500 g ugotowanej czerwonej fasoli lub fasolka z puszki
1 mała cukinia (zamiennie ogórek)
3 pomidory/ słoiczek koncentratu
1 średnia cebula
2 papryczki jalapeno

oliwa
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki chili
sól
pieprz
1 łyżeczka musztardy, najlepiej ostrej
bazylia
oregano
liść laurowy

smażone tofu (opcjonalnie):
200 g twardego tofu
sos sojowy
sok z 1/2 cytryny
czosnek
zioła (j.w.)

Przygotowanie:

Namoczoną dzień wcześniej fasolę ugotuj. Pokrój grubo cukinię. Obierz i pokrój pomidory. Posiekaj cebulę i papryczki.

Cebulę i papryczki podsmaż z solą i pieprzem, dodaj cukinię. W misce wymieszaj trochę oliwy, chili, zmiażdżone ząbki czosnku, musztardę, bazylię i oregano, ew. więcej soli i pieprzu. Dodaj to do warzyw na patelni, zmniejsz ogień, dodaj fasolę, pomidory i liść laurowy, duś ok. 25 minut. Jeśli fasola jest z puszki, dołóż ją 5 minut przed końcem.

W wersji z tofu: pokrój je w trójkąty, zamarynuj w sosie sojowym, soku z cytryny i rozgniecionym czosnku (wcale nie trzeba tego robić dzień wcześniej, jakieś pół godziny przed wystarczy, trzeba je tylko podźgać widelcem, wtedy błyskawicznie i skutecznie wchłonie co nam się tylko podoba), posyp bazylią i oregano, podsmaż na patelni. Zależnie od tego jak podpowiada Ci zmysł estetyczny, ułóż tofu na wierzchu lub zmieszaj z gotowym chili.

Wskazówki i uwagi:

Można użyć fasoli z puszki, ale w tej potrawie lepiej smakuje ugotowana po domowemu :)
Nadesłał(a) Zanetak, dnia: 2011-09-08 20:35:01.241
Źródło/autor przepisu: Mój blog - http://zanetak.blogspot.com/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Wczoraj robiłam, wyszło bardzo ostre choć dałam tylko jedną papryczkę. :) ale przy tym bardzo dobre. Podałam z ryżem i startą marchewką.
mambrazoweoczy 2013-05-16 09:27:23.743

dzieki musze sprobowac !
agnmid 2011-09-14 16:33:23.415

Po 1: możesz dodać mniej chili. Nawet duuużo mniej niż przewiduje przepis. Po 2: kup chili świeże lub ew. w płatkach, żebyś mogła odrzucić pestki - to one w głównej mierze odpowiadają za ostrość papryczki. Miąższ jest mniej ostry, a aromatyczny. Dla mnie dwie najpyszniejsze rzeczy z chili to makaron z bakłażanami i pomidorami (puszka.pl/przepis/5879-makaron_z_baklazanem_pomidorami_i_natka.html) oraz makaron ze szparagami (puszka.pl/przepis/5681-makaron_ze_szparagami_czosnkiem_i_chili.html). To dzięki tym daniom nauczyłam się, że chili jest również dla mnie, choć tak jak ty nie lubię ostrych potraw.
patrycccja 2011-09-13 22:58:40.437

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ryż z czerwoną fasolą w pomidorach (wegańska)
Soczyste burrito z czerwoną fasolą (wegańska)
Salsa z czerwonych borówek z gruszką, cynamonem i chili (wegańska)
Pierogi z fasolą, tofu i miętą (wegańska)
Quinoa z czarną fasolą, cukinią, papryką i cebulą (wegańska)
Zupa jarzynowa z cukinią, fasolą i curry (wegańska)
Chili z pieczonym tofu i smażoną papryką (wegańska)
Chili con tofu (z dodatkiem gorzkiej czekolady) (wegańska)
Sałata z pomidorem, czerwoną fasolą i serem (lakto-wege)
Sałatka ryżowa z czerwoną fasolą i marynowanymi pieczarkami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas