7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Cukinia faszerowana na ostro

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

2 duże cukinie
3 świeże papryczki chili
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
4 kopiaste łyżki ugotowanego ryżu
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
tłuszcz do smażenia (najlepiej oliwa z oliwek)
sól
pieprz
ew. 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki (dla miłośników wyjątkowo ostrych potraw)
+ folia aluminiowa

Przygotowanie:

Cukinie umyć, odciąć końcówki, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć w środku. Miąższ pokroić w kosteczkę. Czosnek i cebulę obrać oraz drobno posiekać. Papryczki umyć, odciąć szypułki, a następnie drobno posiekać.

Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzucić miąższ cukinii, cebulę, czosnek i papryczki. Podsmażyć aż warzywa zmiękną.
Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Następnie dodać ugotowany ryż i znów wymieszać. Doprawić solą, pieprzem (i opcjonalnie ostrą mieloną papryką).

Cukinie napełnić farszem. Każdą połówkę dokładnie owinąć folią aluminiową. (Jeżeli będą "dziury" cukinia może się przypalić).

Piec na rozgrzanym grillu ok. 30 minut, aż farsz będzie gorący, a cukinie zmiękną. Cukinie można też upiec w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia(bez folii) w piekarniku, w temperaturze 150 stopni C ok. 25 minut.
Nadesłał(a) agnmid, dnia: 2011-10-01 20:43:56.435
Źródło/autor przepisu: http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/wege/cukinia_faszerowana_na_ostro
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Genialny farsz!! Na stałe zagości w moim menu, także do pieczonych w piekarniku faszerowanych papryk. :)
martusiak 2014-05-04 20:03:38.05


Pyszne! Samo lato na talerzu :-)
Vegegirl 2013-08-25 17:09:04.029

Cukinie wyszly ok :) ale czegos mi brakowalo w tym farszu...
Smile 2012-08-27 16:02:36.154

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Cukinia faszerowana pomidorową cebulą (wegańska)
Piekielnie ostre faszerowane pęczakiem papryki (wegańska)
Cukinia al'a Mizia - faszerowana warzywami i kuskusem (lakto-wege)
Dżunken czyli faszerowana cukinia w sosie pomidorowym (wegańska)
Cukinia faszerowana soją, warzywami i pieczarkami (wegańska)
Cukinia faszerowana kaszą gryczaną z twarogiem i cebulą (lakto-wege)
Faszerowane kapelusze (lakto-wege)
Faszerowane papryczki (lakto-wege)
Bakłażany faszerowane (wegańska)
Risotto - ryż na ostro z ostrą pastą paprykową (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas