7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

BAKŁAŻAN – BAŁKAŻAN! Zapiekanka

Dziś zajrzałam do mojego zeszytu z przepisami. Mam go jakieś 20 lat (był raz przepisywany). Na trzeciej stronie mam przepis na zapiekankę z bakłażana z notatką, że spożywana z bagietką jest super! Przepis kuchni 5 przemian (kolejne litery w przepisie oznaczają właśnie kolejne przemiany).

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

1/2 kg bakłażana
1/2 kg cebuli
1/2 kg pomidorów
ser kozi
mąka kukurydziana
oliwa do smażenia
główka czosnku
pieprz
suszona bazylia
sól

Przygotowanie:

Warzywa pokroić w plastry. Bakłażana obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanej oliwie na złoto.

Z- na kolejnej porcji oliwy
M- smażymy cebulę (która przechodzi po uduszeniu do Ziemi)
Z- naczynie do zapiekania smarujemy oliwą, kładziemy na spód podsmażone plastry bakłażana, na to część cebuli
M- posypujemy pokrojonym czosnkiem, pieprzem i bazylią
W- solimy
D- układamy na to część pomidorów
O- na to ser kozi
Z- znowu plastry bakłażana, drugą część cebuli
M- posypujemy pokrojonym czosnkiem, pieprzem i bazylią
W- solimy
D- układamy na to drugą część pomidorów
O- na to ser kozi
Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180˚C, ok. 45 minut.

Wskazówki i uwagi:

Zapiekanka jest mokra i soczysta. W sosie z pomidorów i przypraw moczymy pieczywo, ewentualnie można zastąpić je makaronem.
Nadesłał(a) Izaraj, dnia: 2011-08-17 16:43:22.048
Źródło/autor przepisu: http://przemiankoweprzepisy.blox.pl/2011/08/BAKLAZAN-8211-BALKAZAN.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


PRZEPYSZNE danie! co prawda zmodyfikowałam przepis i w efekcie nie użyłam cebuli, pomidory miałam niestety tylko z puszki, bakłażana obsmażyłam bez mąki a zamiast sera koziego dałam mozzarellę. moja zapiekanka miała tylko jedną warstwę i zjadłam nie z bagietką, a z ziarnistym chlebem, ale mimo tych wszystkich zmian wyszła całkiem szybka i pyszna letnia kolacja. polecam:))
majczi 2015-06-22 20:02:37.103

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zapiekanka farmerska - ziemniaki, bakłażan & pieczarki (lakto-wege)
Bakłażan zapiekany z cukinią (lakto-wege)
Pieczony bakłażan z kiełkami (wegańska)
Aromatyczny bakłażan w warzywniku (wegańska)
Bakłażan z ryżem i pomidorem (wegańska)
Bakłażan z sosem jogurtowo-czosnkowym (lakto-wege)
Bakłażan z pieczarkami i czosnkiem na zimno (wegańska)
Bakłażan w słupkach duszony w pomidorach (wegańska)
Bakłażan pieczony pod pomidorami i serem (lakto-wege)
Bakłażan panierowany w płatkach owsianych (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas