7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Curry z dyni z czerwoną soczewicą

Średnia ocena: [4.857142857142857 z 7 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [7]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

ok. 1/4 małej dyni
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
kilka łyżeczek czerwonej pasty curry
kilka łyżek soku pomarańczowego

olej do smażenia
sól
inne przyprawy wedle uznania (np. garam masala, curry)

Przygotowanie:

Dynię kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej, podsmażamy przez kilka minut. Do podsmażonej dyni dorzucamy soczewicę, dolewamy trochę wody, solimy, przykrywamy i zmniejszamy ogień. Dusimy jakieś 15 minut.

Dodajemy pastę curry, sok pomarańczowy i pozostałe przyprawy, dusimy nadal pod przykryciem do zmięknięcia dyni. Jeśli to konieczne, dodajemy trochę wody.

Podajemy z ryżem lub kaszą. Smacznego!
Nadesłał(a) joa, dnia: 2011-09-08 17:03:54.378
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Hokkaido ani dyni piżmowej (ani innych "suchych", bardziej "skrobiowych") nie polecam do takich potraw... Rozgotowują się na puree i całość smakuje tak sobie. Melonowa i jej podobne o wiele lepiej się tu sprawdzają.
patrycccja 2014-01-09 20:39:19.844


Bardzo dobre :) własnie podjadam przed obiadem :>
Gabryella 2013-09-14 10:20:06.238

Świetne jedzonko!!! Genialny pomysł na wykorzystanie dyni, którą uwielbiam. Dodałam coś od siebie, czyli na początku przesmażyłam cebulkę i 2 ząbki czosnku. Poza tym jak w przepisie.
Pozdrawiam autorkę przepisu :)
gosia65 2013-03-01 18:49:01.673

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Krem z dyni z curry (wegańska)
Czerwona kapusta z soczewicą (wegańska)
Czerwona potrawka warzywna z soczewicą (wegańska)
Zapiekanka wielowarzywna z czerwoną soczewicą (lakto-wege)
Czerwona potrawka curry z patelni (wegańska)
Pasztet z pestek dyni z curry i czosnkiem (wegańska)
Pasztet bez jaj, z dyni i czerwonej soczewicy (wegańska)
Curry pomidorowe z soczewicą lub fasolką szparagową (wegańska)
Ryżowe curry z kotletem sojowym i soczewicą (wegańska)
Zupa warzywno-pomidorowa z czerwoną soczewicą i makaronem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas