7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Zupa-krem z kalafiora (lub brokuła)

Szybka w przygotowaniu, smaczna i zdrowa zupka.

Średnia ocena: [4.666666666666667 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

1 ładny kalafior (lub brokuł)
3-4 ziemniaki (w zależności od wielkości)
2 marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
kawałek pora
1 kostka bulionu warzywnego
3 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
sól i pieprz
odrobina pieprzu cayenne
zielona pietruszka i koperek

Przygotowanie:

Obieramy ziemniaki i marchewkę, myjemy, kroimy na kawałki (jednej wielkości), dodajemy por, cebulę i jeden ząbek czosnku. Zalewamy wodą ok. 2 cm ponad warzywa.

Po zagotowaniu wrzucamy kostkę warzywną oraz różyczki kalafiora (lub brokuła). Gotujemy ok. 10 minut (żeby warzywa, szczególnie kalafior były miękkie, ale nie rozpadające się - wtedy zachowuje więcej wartości odżywczych).

Zdejmujemy z ognia, wrzucamy dużo zielonej pietruszki i koperku oraz 2 pozostałe ząbki czosnku.

Przelewamy zupkę do blendera, miksujemy na jednolitą masę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzami, po kilku minutach (kiedy zupa już nie jest gorąca) dodajemy śmietanę (dzięki temu witaminy są łatwiej przyswajalne, a zupa nabiera wspaniałego aromatu).

Na talerzykach posypujemy jeszcze odrobiną natki i koperku, możemy udekorować kroplą śmietany.

Wskazówki i uwagi:

Najważniejsze - żeby zupa była naprawdę kremem - wody nie może być za dużo. Po wrzuceniu kalafiora na pewno połowa będzie ponad poziomem wody, ale wystarczy co chwilę zawartość garnka przemieszać, a w miarę gotowania rozdrobnić składniki.

Czosnek koniecznie wrzucamy już po zdjęciu z ognia, dzięki czemu zupa zyskuje ten czosnkowy aromat (gotowanie czosnku sprawia, że traci smak, nie mówiąc już o wartościach odżywczych).

Doprawiając pieprzem cayenne pamiętajmy, że jego ostry smak wydziela się w potrawie dopiero po paru minutach od dodania - uważajmy więc, żeby nie dodać za dużo, bo będzie naprawdę ostro!
Nadesłał(a) Behatka85, dnia: 2011-11-08 07:10:16.737
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

pyszna i zdrowa zupka z tym ze ja poddusilam cebulke z porem i czosnkiem na patelni a na koniec dodalam oprocz pietruszki i koperku troche startego sera zoltego nie wiem jaki rodzaj ale dosc ostrawy super pasowal,zupke trzeba dosadnie przyprawic pieprzem bo ma dosc łagodny smak,swietnie by pasowala gałka muszkatałowa ktorej niestety nie mialam :)
Justaaa 2013-11-30 22:54:04.583

Dałam nieco inne proporcje i sporo chilli. Zupa wyszła genialna! :)
~Marilyn 2013-01-09 12:25:05.193

Ziemniaki już uzupełnione, dzięki za czujność!
EwaH 2011-12-16 20:31:08.734

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa krem z kalafiora z kaszą kukurydzianą i ziemniakami (wegańska)
Zupa krem z kalafiora z soczewicą i pieczarkami (Montignac) (wegańska)
Zupa krem z cukini, ziemniaka, kalafiora i innych (wegańska)
Krem z kalafiora (wegańska)
Żółta zupa z kalafiora (wegańska)
Zupa z kalafiora romanesco z pestkami (wegańska)
Zabielana zupa z brokuła i soczewicy (lakto-wege)
Biały krem z kalafiora z niebieskim serem pleśniowym (lakto-wege)
Zupa-krem bakłażanowa (lakto-wege)
Zupa-krem z melisy (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas