7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Spaghetti z kurkami i sosem śmietanowo-czosnkowym (Alfredo)

Pierwszy raz dodaję przepis, więc wybrałam taką potrawę, w której nie ma narzuconych proporcji. To spaghetti jest bardzo proste w przygotowaniu i niesamowicie smaczne. Polecam tym, którzy są wielbicielami makaronu. Ja nie mogłam się odczepić od garnka :-)

Średnia ocena: [5.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

- makaron spaghetti
- kurki (nie wiem dokładnie ile, to zależy ile komu się podoba. W tym przepisie nie ma proporcji. Przeważnie starsze panie na rynkach sprzedają je takich pojemniczkach - i te są najlepsze)
- cebula
- masło
- śmietana kremówka
- pieprz
- parmezan
- natka pietruszki

Przygotowanie:

W zależności od poziomu głodu przygotować tyle makaronu spaghetti ile się potrzebuje, nie narzucam ilości. Najlepiej żeby był zrobiony al dente. Uważam, że taki lepiej smakuje.

W międzyczasie kurki trzeba podsmażyć na maśle na patelni razem z cebulą. Później zabieramy się za przygotowanie sosu. Gotujemy śmietanę kremówkę razem z pieprzem i parmezanem. Ogólnie mówiąc powstaje nam kremowy sos Alfredo. Ugotowany makaron mieszamy razem z sosem, kurkami i posypujemy natką pietruszki (jeśli ktoś lubi). Smacznego ;-)
Nadesłał(a) juliette, dnia: 2011-10-01 20:47:59.49
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


ja też nie dodałam czosnku, a zamiast śmietany kremówki wystarczyło 18% (z odrobiną cukru-pudru, żeby nie była kwaśna), parmezan pominęłam. śmietanę zagotowałam na patelni już razem z kurkami i cebulą, co by nie brudzić niepotrzebnie garnków. szczerze polecam też użyć spaghetti razowego, bo bardzo ono pasuje do sosów na bazie śmietany :) (a np. do pomidorowych czy do pesto już nie bardzo wg. mnie). aha i jak dla mnie obowiązkową (i jedyną) przyprawą w tym daniu jest zmielony pieprz czarny.
PS. to spaghetti wychodzi też w wersji vegan, robiłam kiedyś na domowej śmietanie słonecznikowej i efekt był świetny.
majczi 2013-08-19 17:06:45.376

Mój ulubiony sposób na kurki, z tą tylko różnicą, że robię sos na gęstej smietanie, obowiązkowo z dużą iloscią natki. Rzeczywiscie czosnek tu nie pasuje.
ryfka 2012-09-06 13:35:48.884

Hmm... nie chcę się czepiać, ale sos nazywa się 'śmietanowo-czosnkowy', a w przepisie nie występuje ani gram czosnku. Raczej nie pasuje on do grzybów, więc dobrze, że go nie ma, ale radzę poprawić nazwę :) A pozatym, danie jest pyszne!
Cleevlen 2012-07-25 10:48:29.261

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kurki po chłopsku (z duszonymi warzywami, w sosie śmietanowym) (lakto-wege)
Sos śmietanowo-czosnkowy do kalafiora (lakto-wege)
Spaghetti z czosnkowym sosem z cukinii (wegańska)
Sos czosnkowy śmietanowo-majonezowy, np. do pity (lakto-wege)
Sos śmietanowo-majonezowy czosnkowy by Viluir (bez ograniczeń)
Spaghetti z cytryną [Vermicelli al limone] a właściwie śmietanowo-cytrynowym sosem (lakto-wege)
Kalafior chrupiący z sosem grzybowo-czosnkowo-śmietanowym, pycha! (lakto-wege)
Makaron z sosem Alfredo (z silken tofu) (wegańska)
Sos pieczarkowy lub z kurkami (lakto-wege)
Sos dyniowy z kurkami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas