7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kolorowe wytrawne muffiny pełne warzyw

Wilgotne muffiny z mąki pszennej zwykłej i orkiszowej pełnoziarnistej.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 12-15 sztuk

200 g mąki pszennej
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 kopiaste łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki oregano suszonego

ok. 400 ml mleka (zwykłego lub roślinnego)
125 ml oleju
1/2 łyżeczki ostrej musztardy (np. "rosyjskiej")
1 duży ząbek czosnku
ok. 100 g czerwonej papryki
ok. 100 g kabaczka (bez skórki)
garść czarnych oliwek
ok. 1/2 średniego brokuła
tłuszcz do posmarowania foremek muffinkowych

Przygotowanie:

Oba rodzaje mąki, proszek, sodę i siemię wymieszać w dużej misce. Dodać przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, paprykę słodką i oregano. Dokładnie wymieszać łyżką napowietrzając produkty sypkie.

Wlać mleko i olej, połączyć z suchymi składnikami. Do powstałej masy dodać musztardę i czosnek przeciśnięty przez praskę lub starty na drobnych oczkach tarki. Wrzucić drobno pokrojoną paprykę, kabaczka i oliwki. Wymieszać.

Brokuła podzielić na różyczki. Do każdej foremki muffinkowej posmarowanej olejem włożyć kawałek brokuła (w zależności od wielkości różyczek – połowę lub ćwiartkę). Zakryć brokuła ok. 1,5 łyżki ciasta. Piec w 190°C przez 20-25 minut. Najlepsze cieplutkie!
Nadesłał(a) Felodrema, dnia: 2011-09-20 16:43:41.335
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Felodrema rządzi, najpierw wątpiłam, że ciasto o takim składzie może wyrosnąć bez zakalca, ale wyszło cudowne, mimo że podmieniłam większosć składników warzywnych: brokuły na pieczarki, kabaczka i paprykę na kukurydzę i grubo starkowaną marchewkę, a oliwki na kapary. Dziękuję za opublikowanie tego przepisu, wejdzie do stałego repertuaru.
~saYgonka 2012-06-14 10:18:01.214

to nie tylko wygląda bajecznie ale jest naprawdę bardzo dobre. Zamiast papryki i kabaczka włożyłam groszek zielony/z puszki/ i małe kukurydze /ze słoika/.Dobre ciepłe i zimne. Bardzo dobra przekąska ale może być i pełne danie bo muffiny są sycące.
bożka 2011-12-05 12:14:26.883

to chyba musi być pyszne :) bo wygląda bajecznie :)
siedlisko 2011-09-27 23:13:26.997

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kolorowa "meksykańska" sałatka z brokułem i warzywami konserwowymi (lakto-wege)
Kolorowy obiad - makaron z cukinią i mieszanką warzyw (wegańska)
Wytrawne brie (lakto-wege)
Wytrawne jabłka w cieście (lakto-wege)
Wytrawna zupa migdałowa (wegańska)
Sałatka "wytrawna rozkosz" ;-] (wegańska)
Muffiny cukiniowe (wegańska)
Muffiny bananowe (wegańska)
Czekoladowe muffiny (wegańska)
Pełne energii pomidory zapiekane z młodym szpinakiem (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas