7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Omletowa rolada ze szpinakiem i serem pleśniowym

Roladę robi się odsuwając każdy kolejny usmażony omlet na brzeg patelni i zawijając w nowo usmażony. Pyszne i efektowne danie.



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 2 osób

omlety:
3 jajka + 3 łyżki wody
2 łyżki mąki
sól
pieprz
masło do smażenia

farsz:
200 g mrożonego szpinaku
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
biały pieprz
oliwa z oliwek do smażenia

ulubiony ser pleśniowy (wg. mnie najlepiej pasuje ser typu camembert)

Przygotowanie:

Najpierw farsz. Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę. Dodać szpinak, odparować nadmiar wody. Przyprawić.

Jajka rozbełtać z wodą, przyprawić, wsypać mąkę, roztrzepać, żeby nie było grudek. Wlać 1/3 masy jajecznej na patelnię z rozgrzanym masłem. Kiedy omlet się zetnie, rozsmarować na nim 1/3 masy szpinakowej i rozkruszyć 1/3 sera. Zwinąć i odsunąć na bok patelni.

Wlać kolejną część masy jajecznej tak, żeby stykała się ze zwiniętym omletem. Znów rozsmarować szpinak i rozkruszyć ser. Chwycić za zwinięty i odłożony na bok omlet i zawinąć go w drugi, świeżo usmażony. Odsunąć na brzeg patelni. Czynność powtórzyć po raz ostatni.
Nadesłał(a) mariolka, dnia: 2011-09-21 16:18:08.997
Źródło/autor przepisu: Magdalena Kułakowska
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Przepraszam, jeśli nie wyraziłam się dość jasno. Wygląda to dokładnie tak jak na zdjęciu. Poprostu kiedy usmażymy pierwszy omlet i posmarujemy go szpinakiem, odsuwamy go na brzeg patelni, a na patelnię wylewamy kolejną porcję ciasta. Omlety stykaja sięze sobą (ten zwinięty i ten świeżo smażony). Kiedy ten drugi już się usmaży, znów smarujemy go szpinakiem i ten pierwszy omlet leżący na brzegu patelni, turlamy po tym drugim. W ten sposó mamy 2 omlety zawinięte jeden w drugi. Odsuwamy na brzeg patelni i wlewamy 3 porcjęciasta i postępujemy podobnie.
mariolka 2012-04-25 23:59:57.45

ja rozumiem to tak, ze smazymy i zwijamy pierwszy omlet,a potem kiedy usmazymy drugi, zawijamy go dookola tego pierwszego, apotem jeszczewszystko owijamy trzecim omletem- czyli wychodzi jedna rolada z trzech omletow:) i podejrzewam,ze wyglada to inaczej niz na zdjeciu
katasia 2012-01-13 17:57:09.877

W życiu nie przeczytałam mniej zrozumiałego przepisu. "Chwycić za zwinięty i odłożony na bok omlet i zawinąć go w drugi, świeżo usmażony." ???? Kompletnie nic z tego nie rozumiem, ale może to moja wina. Natomiast na zdjęciu są naleśniki ze szpinakiem zwinięte w rulony i pokrojone. Nie za bardzo to pomaga.
~Marta 2012-01-13 15:07:07.312

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

tost z serem pleśniowym (lakto-wege)
Sałatka z serem pleśniowym (bez ograniczeń)
Rolada ze szpinakiem w cieście francuskim (wegańska)
Bułka z grilla z serem pleśniowym (lakto-wege)
Szpinakowa pizza z serem pleśniowym (lakto-wege)
Sałatka z serem pleśniowym, arbuzem i winogronami (lakto-wege)
Sałatka "piernikowa" z serem pleśniowym, owocami i bakaliami (lakto-wege)
Kremowa zupa pieczarkowa z serem topionym i pleśniowym (lakto-wege)
Sałatka buraczana z kiełkami amarantusa i serem pleśniowym (lakto-wege)
Sałatka makaronowo-brokułowa z serem pleśniowym (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas