7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Ocet jabłkowy

Łatwe przygotowanie cennego, leczniczego octu

Średnia ocena: [4.5 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [19]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

słodkie, dojrzałe jabłka
woda

Przygotowanie:

1. Zdobyć ekologiczne jabłka. Najlepiej takie bardzo, bardzo dojrzałe, bo im są słodsze jabłka – tym ocet lepszy.
Umyć je i obsuszyć, pozbawić ogonków, plamek na skórce i koniecznie nadpsutych kawałków.

2. Przygotować szklane naczynie – może to być duży słój, albo (dla ambitnych) kilka słojów – to oczywiście zależy do tego, ile chcemy zrobić octu i ile mamy na to jabłek. Naczynie bardzo porządnie umyć i wyparzyć wrzątkiem.

3. Pokroić jabłka w ćwiartki, cząstki lub drobne kawałki. Można śmiało jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na szarlotkę albo mus do słoików, a wykorzystać do robienia octu tylko skórki i gniazda nasienne.

4. Napełnić jabłkami słoik prawie do pełna (kilka centymetrów poniżej wierzchu). Zalać wrzątkiem do pełna i pilnować, aby potem woda nie wyparowała poniżej poziomu owoców. Uzupełniać gorącą, przegotowaną wodą. Absolutnie nie dosładzać!

5. Owinąć otwór słoika kilkakrotnie złożoną gazą lub szmatką z gęstego płótna i bardzo, bardzo mocno i dokładnie obwiązać porządną gumką albo tasiemką.

6. Postawić w cieple (temp. pokojowa wystarcza) i cieniu.

7. Zanotować datę nastawienia octu, bo po 6 tygodniach można (ale nie trzeba koniecznie) zlać przez sitko zrobiony ocet.

8. Po zlaniu do butelek lub słoików można go przechowywać dowolnie długo i niekoniecznie w zimnym miejscu, gdyż się nie psuje.

Wskazówki i uwagi:

Ocet musi być naturalnie mętny, bo w tym jest zawarta jego lecznicza moc.
Nadesłał(a) leszczynowa, dnia: 2011-12-11 15:27:10.997
Źródło/autor przepisu: Leszczynowa Dolina - http://blogleszczynowadolina.blogspot.com/2011/09/ooo-cet-witajcie-wegetarianiedzien.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Ocet ten ma całą masę zastosowań przez co sama go dość często robię na różne sposoby. Można używać go do przepisów kulinarnych, do cery jak i pomaga pozbyć się wyprysków. Podobno można się odchudzać go pijąc - ale nie próbowałam. Także jest super na łupież na włosach czy czyszczenia czegoś z kamienia po wodzie. Jak najbardziej polecam wszystkim zrobienie go samemu. Mój sposób wygląda tak jeśli ktoś chce zobaczyć www.open-youweb.com/jak-zrobic-ocet-jablkowy/ jest bardzo podobny. Dziękuję za napisanie i polecam wszystkim do częstego stosowania, to samo zdrowie.
~Aneta 2015-10-27 18:22:30.658

Hehe, miałam na myśli tylko te drobinki, które pływają na wierzchu ;P A przecedzić to chciałabym na sam koniec. Następnym razem wrzucę tylko te skórki, które udało się obrać "na raz", te dłuugie i ogryzki (powinny być cięższe) :D Bo te wypływające cholerniki już mi na nerwy działają :D Mimo przebojów, zapach jest chyba odpowiedni. Zajeżdza drożdżami :D Dziś 3 dzień, jeszcze 57, oby coś z tego wyszło.
martina 2013-10-25 11:31:59.353

Martina, po co je wybierać? Rozmiar myślisz ma znaczenie? ;) Jak chcesz mieć klarowny ocet to możesz go ostrożnie zlewać, bez wzburzania osadu z dna, albo przecedzić przez jakąś szmatkę czy gazę.
patrycccja 2013-10-25 09:17:27.736

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ocet jeżynowy na bazie octu jabłkowego (wegańska)
Jajka w occie (ovo-wege)
Truskawki w occie balsamicznym (wegańska)
Ocet winny domowy (wegańska)
Sałata z winegretem z octem balsamicznym (wegańska)
Deser z awokado z octem balsamicznym (wegańska)
Ocet owocowy (malinowy, czereśniowy lub inny) (wegańska)
Bezy Londyn (waniliowe z dodatkiem octu) (ovo-wege)
Surówka z truskawek i szpinaku z octem balsamicznym (wegańska)
Sos do sałaty(-ki) z octem balsamicznym i czosnkiem (winegret) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas