7686 przepisów wegetariańskich
w tym 4881 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Dynia curry

W życiu jeszcze nie jadłam dyni w tak pysznym wydaniu! Koniecznie spróbujcie! Z ziemniakami idealna, ale myślę, że pasuje też do kasz i ryżu.

Średnia ocena: [4.5 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [11]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 3

2 średnie cebule
ok. 3 szklanki dyni pokrojonej w kostkę mniej niż 1 cm (może 4 szl.)
szczypta soli
1 łyżeczka przyprawy warzywnej w proszku wg uznania
ok. 1 łyżeczka curry
woda, oliwa

Przygotowanie:

Pokrojoną dynię zalać wrzątkiem i gotować kilka minut, aż zacznie się "rozłazić". W międzyczasie podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Odcedzić dynię i dodać do zarumienionej cebuli. Dodać przyprawy, wymieszać, przykryć i dusić kilka minut na małym ogniu.

Wskazówki i uwagi:

Czas przygotowania podałam dla dyni mrożonej, pokrojonej w kostkę. Jeśli ktoś ma świeżą, musi doliczyć czas obrania i pokrojenia.

Uważam, że najlepszy efekt jest wtedy, gdy część dyni jest jeszcze w kostkach, a część już się "rozlazło" tworząc konsystencję sosu. Pycha!
Nadesłał(a) Alik, dnia: Sep 24, 2011
Źródło/autor przepisu: Asiunia:)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Ciągle szukam właściwego podejścia do dyni, ponieważ jak dotąd wychodziły mi jakieś mdłe breje. A ponieważ uwielbiam curry, zdecydowałam się na ten przepis. Wyszło bardzo smacznie, aczkolwiek dodałabym jeszcze jakiejś marchewki lub papryki - brakuje mi tu czegoś chrupiącego, co kontrowałoby miękką dynię.
Muzo Natchniuzo Oct 29, 2013

"Oczywiście można ją udusić od razu z cebulą. Tak nie próbowałam więc jak ktoś spróbuje, to niech napisze o efekcie."
Ja zawsze tak robie! Używam zazwyczaj dyni o zwartym miąszu (właśnie hokkaido, tykwy) i one nigdy nie wydzielają tyle płynu żeby sos był wodnisty.
efedrina May 10, 2013

Nie, to nie była dynia hokkaido, choć ta jest zdecydowanie lepsza. Ta z przepisu to była taka zwykła. Oczywiście można ją udusić od razu z cebulą. Tak nie próbowałam więc jak ktoś spróbuje, to niech napisze o efekcie. Ja zwykle mam dynię zamrożoną i podgotowuję. Odcedzam, bo nie chcę zbyt wodnistego sosu, raczej preferuję gęstszą konsystencję i dynię po części rozgotowaną a po części w kawałkach (co jest chyba trudniejsze do uzyskania przy duszeniu). Co do mdłości, smaku - to zdecydowania kwestia 1. gustu 2. przyprawienia.
Alik May 10, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Aromatyczna dynia (wegańska)
Dynia solo (wegańska)
Dynia na jarzynkę ze śmietaną (lakto-wege)
Dynia - pizza z nią (wegańska)
Dynia zapiekana z ryżem (ovo-wege)
Dynia puree z grzybami (wegańska)
Dynia duszona z grzybami (wegańska)
Korzenna dynia z marchewką (wegańska)
Dynia w towarzystwie pomidorów i sera (lakto-wege)
Dynia marynowana - kompot z dyni (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas