7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Purpurowa sałatka buraczana z rozmarynem i orzechami włoskimi

Miała być surówka, ale akurat było zimno, więc wymyśliłam potrawę na ciepło z surówkowych składników. A jak na ciepło, to od razu włączyły się przyprawy.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

2 buraki
2 jabłka kwaskowate
2 marchewki
rozmaryn
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
oliwa (opcjonalnie)
ocet balsamiczny (lub zwykły winny)
orzechy włoskie
sól
cukier (odrobina do smaku)

Przygotowanie:

Obieramy buraki, jabłka i marchewki. Trzemy je na tarce. Wrzucamy do garnka, mieszamy i zaczynamy dusić z odrobiną oleju.

Dodajemy zmiażdżony czosnek i rozmaryn (najlepiej świeży).

Dusimy około 10 minut, pod koniec dodajemy ocet balsamiczny (lub zwykły winny), doprawiamy solą i cukrem, wrzucamy orzechy.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli ktoś uważa, że 2 ząbki czosnku to za dużo do pracy, może oczywiście dać mniej lub w ogóle z czocha zrezygnować. Rozmaryn moim zdaniem powinien zostać, bo super do buraków pasuje. Jeśli chodzi o olej, to można w sumie udusić jarzyny bez niego (trzeba tylko mieszać), ale olej daje trochę kalorii, witamin, no i smaku. Ja użyłam nierafinowanego rzepakowego, ale słyszałam, że olej z pestek z dyni pasuje do buraków.

Oczywiście, nie tworzę tu czegoś zupełnie nowego. Istnieje w necie trochę przepisów na surówki o podobnym składzie, ale w wersji surowej i z innymi przyprawami.
Nadesłał(a) krecik, dnia: 2011-09-29 21:36:32.094
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sałatka z buraka z orzechami włoskimi (wegańska)
Sałatka selerowa z prażonymi orzechami włoskimi (lakto-wege)
Sałatka z młodych buraczków z fetą i orzechami włoskimi (lakto-wege)
Żółta sałatka ryżowa z orzechami włoskimi i kukurydzą (lakto-wege)
Sałatka selerowa z jabłkiem i orzechami włoskimi (wegańska)
Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i orzechami włoskimi (wegańska)
Sałatka z roszponki z wędzonym tofu i orzechami włoskimi (wegańska)
Sałatka buraczana z majerankiem (wegańska)
Sałatka z ogórków i fety z selerem naciowym i orzechami włoskimi (bez ograniczeń)
Sałatka makaronowa z kiełkami sojowymi, orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas