7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Por w sosie pomidorowym



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2-3 osób

600 g białej części pora
750 g pomidorów

5 łyżek oliwy do smażenia
sól
pieprz
1/8 l bulionu warzywnego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii
4 łyżki siekanej natki pietruszki
1 łyżka keczupu

Przygotowanie:

Oczyszczony por pokroić na kilkucentymetrowe kawałki, każdy kawałek naciąć wzdłuż do połowy i związać nitką. Por dusić 2 min. na rozgrzanej oliwie, często odwracając. Następnie posolić, przyprawić pieprzem, zalać bulionem i dusić do miękkości.

Z pomidorów usunąć twarde części przy szypułkach, sparzyć, zdjąć skórkę, miąższ pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona i pokroić na małe kawałki.

Por przełożyć do misy po uprzednim zdjęciu nitek.

Pomidory dodać do tłuszczu ze smażenia pora, chwilę poddusić, stale mieszając. Dodać resztę składników, doprawić do smaku i tak przyrządzonym sosem zalać pora.
Nadesłał(a) agnmid, dnia: 2011-10-02 22:18:16.193
Źródło/autor przepisu: Kalendarz kulinarny na rok 2011
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

wypróbuję to cudo dziś bo akurat jakiś nieszczęsny por mi się wala po lodówce :)
orzechova 2012-10-12 11:05:15.87

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos z porów (wegańska)
Marchew z porem i imbirem (sos) (wegańska)
Zupa pomidorowa z porem, selerem i białym winem (wegańska)
Sos pomidorowy z koncentratu (wegańska)
Sos pomidorowo-śmietanowy (lakto-wege)
Sos pomidorowo-słonecznikowy (wegańska)
Pomidorowy sos do spaghetti (wegańska)
Fasola w sosie pomidorowym (wegańska)
Soczewica w sosie pomidorowym (wegańska)
Ciecierzyca w sosie pomidorowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas