7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Risotto z winogronami, kozim serem i orzechami

Pyszne sezonowe risotto z ciemnymi winogronami.



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 3-4

1 szklanka (250 ml) ryżu arborio lub carnaroli
1 cebula
1 ząbek czosnku
po 2 łyżki masła i oleju
spora kiść drobnych, ciemnych winogron
75 g koziego twarożku
garść orzechów włoskich
2 łyżeczki świeżego tymianku cytrynowego
około 1-1.5 l bulionu jarzynowego

Przygotowanie:

Przygotowujemy bulion, trzymamy go w cieple (najlepiej na minimalnym ogniu/stopniu grzania kuchenki). Winogrona obieramy, myjemy i zostawiamy na sitku do obcieknięcia. Orzechy siekamy dość grubo, prażymy na suchej patelni. Cebulę drobno siekamy.

W sporym garnku rozgrzewamy tłuszcze, wrzucamy cebulę, szklimy, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany. Gdy cebula się zeszkli wrzucamy ryż i dokładnie mieszamy, żeby tłuszcz dokładnie go obtoczył. I zaczynamy zabawę - dolewamy po chochelce bulionu, mieszamy, dolewamy następną dopiero po wchłonięciu poprzedniej. Gdy risotto jest już gotowe (zajmie nam to około 20 minut) dodajemy kozi twarożek, mieszamy dokładnie aż cały się rozpuści, a na koniec wsypujemy winogrona i orzechy.

Doprawiamy solą i pieprzem i tymiankiem. Wszystko mieszamy dokładnie, ale bardzo delikatnie żeby winogrona się nie rozpadły. Podajemy natychmiast, polecam! :)
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: 2011-10-12 06:20:28.216
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2011/09/risotto-z-winogronami-i-kozim-serem.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Orkiszowy strudel z kozim serem, żurawiną o orzechami włoskimi (bez ograniczeń)
Makaron z sosem pomidorowym z kozim serem (lakto-wege)
Sałata z pomidorem, ogórkiem i serem owczym lub kozim (lakto-wege)
Sałatka z serem pleśniowym, arbuzem i winogronami (lakto-wege)
Risotto z ciecierzycą lub fasolą i orzechami nerkowca (wegańska)
Chrupiące francuskie paszteciki (rożki) z kozim serem i tymiankiem (bez ograniczeń)
Kasza jaglana ze szparagami, zielonym groszkiem i kozim serem (lakto-wege)
Krążki z cukinii z serem i orzechami (lakto-wege)
sałatka z buraków z grejpfrutem, orzechami i niebieskim serem (lakto-wege)
Omlety z winogronami (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas