7684 przepisów wegetariańskich
w tym 4878 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Fenkuł duszony z czosnkiem i skórką cytryny

Fantastyczny smak - zajadamy na wyścigi :) Może być sam albo jako jarzynka do obiadu. Jak dla mnie pyyyszności.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 średnie fenkuły
olej do smażenia
3 ząbki czosnku
skórka z 1 cytryny
sól
pieprz
ew. inne przyprawy, np. szczypta chili, rozmaryn

Przygotowanie:

Fenkuły myjemy, "koperek" zostawiamy na boku, odcinamy łodygi i resztkę korzonków. Kroimy w pionie w ósemki (łódeczki) - w ten sposób "liście" pozostaną cały czas z jednej strony połączone.

Na patelnię wlewamy trochę oleju - tyle, żeby dało się rozsmarować po całym dnie. Układamy fenkuła ściśle jeden obok drugiego, a pomiędzy niego wrzucamy czosnek - ja nie obieram z łupinki, zdejmuję ją na koniec. Smażymy ok. 2 minut do przyrumienienia/ zbrązowienia, odwracamy na drugi bok i też rumienimy.

Zalewamy wodą do połowy wysokości fenkuła, wsypujemy skórkę z cytryny i przyprawy. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut w międzyczasie odwracając na drugi bok.

Gotowego posypujemy "koperkiem" (też jest bardzo aromatyczny) lub np. prażonym sezamem.

Wskazówki i uwagi:

Szczypce kuchenne ułatwiają tu pracę :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Oct 13, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:


Krótko: polecam!!!
Dana Oct 27, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Buraki duszone w mleku, z zasmażką i skórką cytryny (wegańska)
Smażone ziemniaki w indyjskim stylu - z aromatycznymi przyprawami i skórką cytryny (wegańska)
Serca karczochów gotowane (duszone) z plastrami cytryny (wegańska)
Selery duszone w mleku, aromatyzowane cytryną (wegańska)
Duszone brokuły z czosnkiem i bazylią (bez ograniczeń)
Duszona cukinia z imbirem i czosnkiem (wegańska)
Pokrzywa duszona z cebulką i czosnkiem (wegańska)
Cukinia smażona-duszona z czosnkiem (wegańska)
Kalafior duszony z czosnkiem i natką (wegańska)
Buraki aromatyczne, duszone z czosnkiem, koperkiem i gozdzikami (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas