7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pasta lub dip słonecznikowy - przepis podstawowy i propozycje smaków

Również dla raw-wege.

Średnia ocena: [4.5 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

1 filiżanka ziaren słonecznika
woda
olej
sól
ocet jabłkowy (naturalny)

Przygotowanie:

Słonecznik najlepiej namoczyć przynajmniej kilka godzin, albo przez noc (jest wtedy łatwiej trawiony). Wrzucić ziarna do blendera, dodać tyle wody ile ziaren, zmiksować. Jeszcze w trakcie miksowania dolewać powoli olej do uzyskania kremowej konsystencji. Dosmakować sola i octem (opcjonalnie).

Wskazówki i uwagi:

Do pasty można dodawać co tylko chcecie i na co pozwoli Wasza fantazja. Oto parę przykładów z czym ja robię tę pastę:
1. czosnek;
2. posiekane świeże zioła różne, lub tylko sam szczypiorek lub tylko zielona pietruszka;
3. świeże (zmiksować z ziarnami) lub sproszkowane chili;
4. świeża papryka czerwona (zmiksować z ziarnami);
5. drobno posiekana rzodkiewka;
6. curry lub inne przyprawy orientalne.

Nie do wszystkich przypraw będzie pasował smak octu jabłkowego, ale w połączeniu np. z ziołami (plus czosnek i cebula :-)) lub z rzodkiewką pasta przypomina (zastępuje) trochę smak twarożku.

Pasty świetnie smakują z chlebem razowym! Jako dip - do wszelkich warzyw.
Nadesłał(a) Iwo-na, dnia: 2011-10-26 19:07:51.367
Źródło/autor przepisu: Witarianie z eko-wege-wioski "Sieben Linden"
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Ja zamoczone ziarna blenduję bez wody, a następnie dolewam jej tyle, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Do chleba najbardziej lubię z koncentratem pomidorowym albo z wodą z kiszonych ogórków i łychą płatków drożdżowych, ale wtedy już nie jest raw. Za to jeśli dodacie więcej wody, czosnek i oregano, otrzymacie pyszny surowy sos czosnkowy :)
nasse 2013-06-06 14:10:41.179

Bardzo smaczne, aczkolwiek jak dla mnie za rzadkie wyszło (a dodałam o wiele mniej wody niż ilość ziaren) także polecam uważać :)
eleventhbubble 2012-06-15 13:51:17.718

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Gotowanie szparagów - przepis podstawowy (wegańska)
Kasza gryczana - przepis podstawowy (wegańska)
Amarantus, gotowanie - przepis podstawowy (wegańska)
Pasta słonecznikowa (wegańska)
Zapiekanka z kuskusu z warzywami (przepis podstawowy) (wegańska)
Brązowy ryż z glonami - przepis podstawowy (wegańska)
Pasta słonecznikowa by Eduarda (wegańska)
Ryż / gotowanie ryżu w pięciu wariantach - przepis podstawowy (wegańska)
Kanapkowa pasta słonecznikowa z czosnkiem (wegańska)
Pasta słonecznikowa z ryżem i warzywami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas