7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Smażone brokuły z kapustą pekińską

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

450 g różyczek brokułów
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 cebula w talarkach
2 ząbki czosnku w cienkich plasterkach
25 g płatków migdałowych
1 główka kapusty pekińskiej, poszatkowana
4 łyżki ciemnego sosu fasolowego

Przygotowanie:

1. Zagotować wodę w dużym garnku.
2. Wrzucić do wrzątku różyczki brokułów i gotować 1 minutę. Odcedzić starannie.
3. Potrząsając gorącym wokiem rozgrzać w nim olej.
4. Dodać cebulę oraz czosnek i smażyć, mieszając, aż zaczną brązowieć.
5. Dodać brokuły oraz płatki migdałów i smażyć, mieszając, kolejne 2-3 minuty.
6. Dodać poszatkowaną kapustę i smażyć jeszcze 2 minuty.
7. Dodać sos fasolowy i wymieszać tak, aby pokrył warzywa. Smażyć, aż sos zacznie bulgotać.
8. Przenieść warzywa do miseczek i podawać od razu.

Wskazówki i uwagi:

Zamiast migdałów można użyć niesolonych orzechów nerkowca.
Zamiast sosu fasolowego - sos sojowy.
Nadesłał(a) nadia, dnia: 2011-11-01 19:14:50.27
Źródło/autor przepisu: Biblioteka smakosza. WOK. Proste przepisy na smaczne potrawy. Parragon Books Ltd.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Przepyszne! Ja też robię z makaronem penne i zamiast sosu fasolowego daję sojowy. Robiłam to danie kilka razy i za każdym razem mnie zachwyca :)
vanilla 2013-02-26 08:47:12.98

Super przepis. Właśnie zbieram liste składników żeby Przyrządzić brokułki jeszcze raz.
Ja dodaje jeszcze makaron rurki,żeby starczyło na dłużej ;)
~amanda3601 2012-04-07 11:27:10.614

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Brokuły z kapustą pekińską i pieczonym tofu (wegańska)
Sałatka warstwowa z kapustą pekińską (lakto-wege)
Sałatka z kapusty pekińskiej i ryżu (bez ograniczeń)
Cukinia z porem i kapustą pekińską (wegańska)
Kapusta pekińska duszona z winem (wegańska)
Smażona kapusta pekińska z tofu (wegańska)
Kapusta pekińska duszona z marchewką (wegańska)
Kapusta pekińska duszona z ziemniakami (wegańska)
Pasztet z soczewicy, czerwonej kapusty i brokuła (wegańska)
Surówka z kapusty pekińskiej w sosie śmietanowym (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas