7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Wegetariański “smalec”

W pierwszym momencie uznawałem się za wynalazcę “smalcu wegetariańskiego” ale wkrótce dotarły do mnie informacje o innych wegetarianach, którzy taki “smalec” robili. Nie jest on pewnie zdrowy, podobnie jak pierwowzór, ale za to jedzony z umiarem dostarcza swego rodzaju przyjemności. Sam pewnie trochę odnajduję w nim smak dzieciństwa, chociaż zwykle nie staram się szukać analogii do znanych potraw pochodzenia zwierzęcego. Niezmiennie bawią mnie żarty polegające na oszukiwaniu mięsożerców, którzy nie mogą długo uwierzyć, że to “sztuczny” smalec.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kostka planty
2 duże cebule
sól
sos sojowy
pieprz
2-4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Pokrojoną w talarki cebulę (mogą być "półtalarki", czyli plastry powstałe po przekrojeniu cebuli na połowę) wrzucić do rozgrzanego tłuszczu i smażyć aż do czasu, gdy będzie zeszklona, lekko zarumieniona. Zdejmij z ognia. Posól, popieprz, dodaj odrobinę sosu sojowego według uznania. Wrzuć pokrojony w cienkie plasterki czosnek i wymieszaj. W miarę stygnięcia dobrze jest zamieszać “smalec” tak, aby cebula nie opadała na dno, ale była rozłożona równomiernie w całej objętości. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.
Nadesłał(a) Irek, dnia: 2000-09-09 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Rewelacja :) Wychodzi pyszny smalec. Moja mama podczas pobytu u mnie (na urlopie) nawet się nie zorientowała, że to bez 'słoninki' xD Jak się dowiedziała, stwierdziła ze śmiechem, że tylko skwarków brakowało :)
~Hmm 2008-01-24 00:00:00.0

Ja dodaję jeszcze starty na dużycyh oczkach ogórek kiszony i dużo pieprzu ziołowego.

Dobry pomysł z wymieszaniem planty z olejem!

Pozdrawiam
~emeline 2007-02-28 00:00:00.0

Ja tez dodaje jabło utarte na tarce o grubych oczkach, ale poza tym - namoczony i odsączony granulat sojowy i koniecznie olej słonecznikowy (na przykład) w proporcji pół na pół z plantą. Wtedy smalczyk daje sie pieknie smarować i nie jest taki kamień po zastygnięciu. Ale proporcje mozna sobie ustalic samemu. Wychodzi pyszne smarowidełko urozmaicające zimowe jedzonko. Mniam.
ISIA 2004-12-19 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Smalec wegetariański (wegańska)
Smalec wegetariański 2 (prosty) (wegańska)
Smalec wegetariański z jabłkiem i tofu (wegańska)
Smalec nr 3 (wegańska)
Prawie jak smalec (wegańska)
Smalec z fasoli (wegańska)
Smalec grochowy z jabłkiem (wegańska)
Wegetariański gulasz (lakto-wege)
Kotlety wegetariańskie (bez ograniczeń)
Wegetariański grill (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas