7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pigwa smażona do herbaty - zwykła lub korzenna

Robiąc pierwszy raz przetwory z pigwy (a właściwie pigwowca) zrobiłam pigwę "w soku własnym" oraz smażoną. Tę drugą w wersji zwykłej oraz korzennej. Kwestia gustu, ale mi osobiście najbardziej odpowiadała ta ostatnia. Z pigwą nawet czarna herbata mi smakuje! :) Świetnie się też nadaje do przełożenia ciasta, jeśli potrzebny jest kwaśny dżem. Można ją wtedy wymieszać z musem jabłkowym.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 6 słoiczków po 200 ml

1 kg pigwowca potocznie zwanego pigwą, choć to 2 zupełnie inne rośliny [*]. Zebrany po pierwszych przymrozkach będzie pomarszczony, bardziej soczysty i miękki, dzięki czemu łatwiej będzie wykrawać gniazda nasienne. Zebrany wcześniej swobodnie może poleżeć kilka tygodni, zwłaszcza jeśli jest zielonkawy, to dojrzeje.

5 dość czubatych łyżek cukru
ew. przyprawy korzenne, np:
- 6 łyżeczek cynamonu
- 2 strąki zielonego kardamonu (lub 2 szczypty mielonego)
- spora szczypta mielonego anyżu gwiazdkowego
- spora szczypta imbiru
- ew. 2 goździki zmielone

Przygotowanie:

Owoce umyć, poprzekrawać na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne [**], nie obierać. Rozdrobnić np. w malakserze.

Wrzucić na patelnię lub do garnka, podlać wodą (powiedzmy 1/2 szkl.), smażyć. Owoce bardzo szybko, w przeciągu 5-10 min., zaczną mięknąć i rozpadać się przy mieszaniu. W razie potrzeby można jeszcze podlać wodą. Na koniec doprawić cukrem i ew. wybranymi przyprawami korzennymi.

Nakładać do słoików i pasteryzować - dla małych słoiczków (ok. 200 ml) wystarczy 10 min. od zagotowania wody.

Wskazówki i uwagi:

[*] Pigwowiec jest bez porównania bardziej aromatyczny i kwaśny niż pigwa - jest jak koncentrat pigwy :) Pigwowiec to raczej małe jabłuszka, twarde i zielone lub żółte (w zal. czy dojrzałe), rosnące na krzewach. Pigwa to spore gruszki o lekko lepkiej skórce, rosną na drzewach. Trudno pomylić :)
Więcej nt. pigwowca i jego obróbki znajdziecie w przepisie na pigwę (a właściwie pigwowiec) do herbaty.

[**] Owoce są twarde, dlatego, jeśli nie są dobrze dojrzałe, nie zaszkodzi dać im poleżeć, żeby dojrzały i przy okazji trochę zmiękły. Czytałam też o takim sposobie, że ktoś obgotowuje wstępnie pigwę, żeby ułatwić sobie pracę. Choć nie próbowałam, to wydaje się, że wrzucenie jej na 1-2 min. do wrzątku może zdać egzamin - owoce bardzo szybko miękną pod wpływem temperatury.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2011-11-02 19:20:30.28
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Herbata to moja miłość od dłuższego czasu. Strasznie lubię zaparzyć sobie taki kubas dobrej herbaty w ciągu dnia.
~Marysia 2011-11-09 11:49:36.651

Przemarznięta pigwa jest o wiele łatwiejsza w obróbce.Robiłam ją w grudniu. Nie wiem tylko czy nie zmieniają się wówczas jej wartości zdrowotno-lecznicze. Ale smak, jak dla mnie, ma znakomity!
Dana 2011-11-04 15:04:27.781

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pigwa (a właściwie pigwowiec) do herbaty (wegańska)
Korzenne sojacze (wegańska)
Korzenne placuszki drożdżowe (bez ograniczeń)
Korzenna zupa cebulowa. (wegańska)
Przyprawa korzenna - piernikowa (wegańska)
Korzenna dynia z marchewką (wegańska)
Seler w oleju korzennym (wegańska)
Wegański korzenny chlebek (wegańska)
Herbata z miodem (wegańska+miód)
Mrożona herbata II (wegańska+miód)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas