7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Surowa musztarda (raw food, witariańska)

Średnia ocena: [2.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

gorczyca biała
gorczyca czarna
ocet jabłkowy (jeden z najzdrowszych)
sól
pieprz
sok z cytryny
woda

Przygotowanie:

Nie wiem, jakie Wy macie opakowania gorczycy, ale ja miałem duże. Więc na oko wziąłem po połowie z każdego. Gorczycę zmieliłem w młynku do kawy, ale jak macie dobry blender, to możecie zmielić w blenderze. Po zrobieniu swojej pierwszej musztardy, wiem, że dużo zależy od grubości mielenia. Im drobniej tym lepiej.

Do takiej ilości wlałem 2,5 łyżki octu winnego, sok z 1/2 cytryny i dolałem wody, aby uzyskać dobrą konsystencję. Troszkę pieprzu i soli do smaku. To wszystko włożyłem do lodówki na 24 godziny, aby się „przegryzło”. Musztarda jest pyszna!

Wskazówki i uwagi:

Diabelsko ostra, ale pyszna. Muszę popraktykować z proporcjami, aby sprawdzić ile czego trzeba dodać, aby była ciut łagodniejsza. Gorczyca jest świetna na trawienie, więc na pewno jest zdrowa, no i surowa.
Nadesłał(a) agnmid, dnia: 2011-12-02 21:47:16.28
Źródło/autor przepisu: http://surowadieta.pl/surowa-musztarda/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Rzeczywiscie, ostra jest piekielnie. Ja mialam tylko biala gorczyce, 100 g, i tyle zmielilam i uzylam. Po sprobowaniu prawie umarlam, wiec zaczelam ratowac woda i miodem, ale wciaz dalekie to od idealu...
Ireth 2014-05-19 21:33:34.209

Musztardy wg tego przepisu nie da się jeść! Nie żeby składniki były nieodpowiednie. Chodzi tylko o te "24h" przegryzania się... Jeśli je pomnożymy przez dwa-trzy miesiące, wtedy wszystko będzie dobrze :-) Dopiero po takim czasie musztarda "łagodnieje" i jest jadalna!
Iwo-na 2013-04-21 20:14:14.274

Żeby uzyskać łagodniejszą w smaku musztardę, warto zmniejszyć ilość czarnej gorczycy, która jest ostrzejsza, np. 3:1 na rzecz białej. Ja sok z cytryny zastępuję sokiem z pomarańczy i dodaję odrobinę miodu do smaku.
~kejzi 2013-04-18 15:02:47.76

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Surowy ketchup (raw food, witariański ) (wegańska & RAW)
Witariańskie spaghetti RAW food (wegańska & RAW)
Sushi witariańskie (raw food) (wegańska & RAW)
Orzechowo-figowe kulki Raw food (witariańskie) (wegańska & RAW)
Surowe witariańskie RAW muesli/ granola (wegańska & RAW)
Pesto bazyliowo-szpinakowe z migdałami (raw food, witariańskie) (wegańska & RAW)
Pikantne ciasto z kiełków kaszy gryczanej (również w wersji witariańskiej, raw food) (wegańska & RAW)
Lasagne z kabaczka z sosem pomidorowym i bazyliowym (raw food, witariańskie) (wegańska & RAW)
Budyń czekoladowy z awokado i bananów (Raw food, witariański) (wegańska & RAW)
Surowe spaghetti RAW (wegańska & RAW)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas