7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Fasolkowa pasta do kanapek

Pierwsze wegańskie smarowidło, które przypadło do gustu wtedy jeszcze jedzącemu mięso mojemu przyszłemu. Być może dlatego, że przyprawiłam je na wzór jego ulubionej fasolki 'po bretońsku' ;)

Średnia ocena: [5.0 z 5 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

200 g białej fasoli (im większa tym lepiej)
2-3 kulki ziela angielskiego
1-2 liście laurowe

1 spora cebula
2 łyżki koncentratu/przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju
sól
pieprz
majeranek
mielona papryka
lubczyk

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć na noc, po czym ściągnąć skórki (ważna sprawa) i ugotować (właściwie rozgotować) w niewielkiej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych, wyjąć przyprawy, odcedzić ile się da.

Cebulę posiekać w drobną kostkę, usmażyć. Dodać przecier/ koncentrat i smażyć jeszcze 1-2 minuty mieszając. Dodać fasolkę, przyprawić nie żałując majeranku, zdjąć z ognia, gotowe;)

Wskazówki i uwagi:

Lubczyk dodaje specyficznego posmaku, nam odpowiada, ale spokojnie można pominąć. Zmiksowanie całości oszczędzi zabawy ze zdejmowaniem skórek.
Nadesłał(a) ironka, dnia: 2011-11-24 21:48:22.519
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

ale mam refleks ^^
komentarz niżej bardzo trafny. jak dla mnie, kanapki bez świeżego/ew. marynowanego warzywa w ogóle się 'nie liczą';), więc wychodzę z założenia że sama pasta do nich nie musi być 'kompletna' w smaku.
dlatego dodam to co powinnam była napisać od razu, że najlepiej komponuje się z kiszonym ogórkiem;)
ironka 2015-01-09 03:59:59.786

niestety smak jednowymiarowy, brakowało mi tam kwaśnego akcentu. mimo wszystko jednak całkiem dobre
~kama 2013-02-10 15:11:31.963

Inne pomysły na doprawienie tej pasty zebrane na Fejsie:
- bazylia, pietruszka, koperek i czosnek
- pietruszka, czosnek, bazylia
- bazylia i oregano
- oregano, bazylia, czosnek, papryka, chili (chili albo dla ostrości albo tylko odrobina dla podkręcenia smaku)
- z innych propozycji: kolendra mielona, zioła prowansalskie
Uwaga: podobno majeranek nie za bardzo idzie w parze z oregano - tworzą super gorzką mieszankę.
A fasolkę można z puszki, jeśli nie mamy czasu na gotowanie. Czasem można :)
admin 2013-01-31 17:31:33.424

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Strączkowa pasta do kanapek (wegańska)
Pomidorowa pasta do kanapek ze słonecznika (wegańska)
Pasta serowo-orzechowa do kanapek i krakersów (bez ograniczeń)
Pasta sojowa do kanapek, z musztardą i serkiem (bez ograniczeń)
Pasta sezamowo-daktylowa do kanapek, tostów, naleśników (wegańska)
Pasta grochowo-czosnkowo-pietruszkowa na kanapki (wegańska)
Szybka pasta na kanapki (z fasolki konserwowej) (wegańska)
Pasta z białej fasoli z czosnkiem i pieprzem z zalewy (do kanapek) (wegańska)
Kanapki: pasta z czarnej fasoli z czosnkiem, kminkiem i imbirem (wegańska)
Krokiety fasolkowo-jaglane (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas