7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

2 pęczki młodych marchewek
3 łyżki masła
sproszkowana kolendra
2 cm kawałek świeżego imbiru
suszona ostra papryczka
sos sojowy
prażony sezam

Przygotowanie:

Młode marchewki mają delikatny i słodkawy smak, który doskonale komponuje się z orientalną ostrością. Nie wymagają obierania, wystarczy obciąć im ogonki i dokładnie wyszorować szczoteczką.
Większe przekroić, mniejsze możemy zostawić w całości.

W głębokiej patelni lub woku rozpuszczamy masło i dodajemy pół łyżeczki sproszkowanej kolendry, starty imbir i ostrą papryczkę.
Gdy przyprawy zaczną pachnieć, wrzucamy marchewki i dusimy pod przykryciem. Dodajemy sosu sojowego, jeśli zaczynają się przypalać również 3 łyżki wody. Po ok 10 minutach sprawdzamy miękkość jarzynek - powinny być al dente, nierozgotowane do miękkości. Podajemy posypane prażonym sezamem.
Nadesłał(a) ~zen, dnia: 2011-11-28 21:00:08.218
Źródło/autor przepisu: http://kanzeon.pl/wp/?page_id=33
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Jarzynka z młodej duszonej marchewki (bez ograniczeń)
Surówka z marchewki na ostro (czosnkowa) (wegańska)
Sałatka z młodych warzyw (lakto-wege)
Zupa z młodej pokrzywy (lakto-wege)
Młode ziemniaki na sposób litewski (lakto-wege)
Sałatka z młodych ziemniaków z miętą (lakto-wege)
Sałatka z młodymi pieczonymi ziemniakami (wegańska)
Młode pory zapiekane z rokpolem (lakto-wege)
Młode ziemniaki z młodą pokrzywą (wegańska)
Wiosenny kapuśniak z młodej kapusty (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas