7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Ryż z parowaru

Najlepszy sposób na sypki ryż - ryż z parowaru. Sama odkryłam niedawno, ale gorąco polecam!

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ryż (basmati, jaśminowy, brązowy lub inny)
wrzątek
ew. sól

Przygotowanie:

Ryż opłukać, wsypać do płaskiego naczynka i ustawić w parowarze (nie wiem, jak inne, ale mój parowar miał takie naczynko w komplecie). Można posolić, jeśli ktoś czuje potrzebę - wtedy sól trzeba wymieszać z ryżem (mnie smakuje bez soli).

Zalać ryż wrzątkiem, tak aby przykrywał go na ok. 0,5 cm. Zakryć, włączyć parowar na 15-17 minut. Zajrzeć po ok. 10 minutach, sprawdzić, czy na dnie naczynka zostało jeszcze trochę wody. Jeśli nie - dodać niewielką ilość.

Po wyłączeniu parowaru pozwolić ryżowi trochę odparować, rozdrobnić widelcem, podawać.
Nadesłał(a) joa, dnia: 2011-12-24 10:11:13.202
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Świetny przepis Gośka pół kostki bulionu warzywnego w szklance wrzątku na niecałą szklankę ryżu basmati i wyszło świetnie !!!
~Iwan 2015-07-29 16:09:17.939

Ja robie tak samo tylko w tym wrzatku rozpuszczam kostke rosolowa, super wychodzi doprawiony zwlaszcza do dan chinskich.
~gosienka 2012-04-28 17:08:55.098

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ryż z jagodami (lakto-wege)
Ryż po Kantońsku (ovo-wege)
Pomidorowa z ryżem (wegańska)
Ryż z cukinią (wegańska)
Soczewica z ryżem (wegańska)
Majonez z ryżu (wegańska)
Ryż a la Motek (wegańska)
Ryż pomidorowy (wegańska)
Ryż z cieciorką (wegańska)
Ryż po irańsku (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas