7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Oliwkowa pasta do chleba

Przepyszna, delikatna w smaku pasta do kanapek, do tego błyskawiczna. Polecam:)

Średnia ocena: [4.428571428571429 z 7 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/3 szklanki łuskanego słonecznika
150 g zielonych oliwek (bez pestek i bez zalewy, rzecz jasna ;)
1-2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Słonecznik zalać wrzątkiem na jakieś dziesięć minut, odcedzić. Dodać oliwki i oliwę (naprawdę niedużo, tylko dla konsystencji) i zmiksować całość na gładko. Gotowe:)

Wskazówki i uwagi:

Wg mnie pasta jest pyszna sama z siebie, ale jeżeli ktoś woli wyraźniejsze smaki, niech doda pieprz, jakieś zioła, może czosnek?
Najlepsza ze świeżym pomidorem :)
Nadesłał(a) ironka, dnia: 2012-01-01 18:54:05.692
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Pychotka! Przepis trochę zmieniłam -część słonecznika została uprażona i dodana bez gotowania.Miałam też resztki suszonych pomidorów w oleju ,doprawiłam całość czosnkiem,solą i pieprzem.Wyszło wyśmienite.
aygora 2016-04-17 07:33:22.384

Bardzo smaczna pasta- dałam szklankę słonecznika i 200 gramów oliwek. Do tego odrobina soli, sporo pieprzu i czosnek. Naprawdę bardzo mi smakuje :)
LalaAla 2013-07-07 14:18:27.89

Fajna, błyskawiczna pasta, przypomina oczywiście tapenadę. Oliwki świetnie pasują do słonecznika. Dla mnie jednak w takich proporcjach pasta była za słona - na pewno zależy to też od oliwek, ale następnym razem zacznę od mniejszej ich ilości. Zamiast oliwy dałam wodę.
patrycccja 2013-02-01 14:03:41.626

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Drożdżowa pasta do chleba (ovo-wege)
Pasta do chleba z ciecierzycy (wegańska)
Jajeczno-szczypiorkowa pasta do chleba (bez ograniczeń)
Pasta z soi i włoszczyzny (do chleba) (wegańska)
Pasta do chleba z wędliny sojowej i jajek (bez ograniczeń)
Pasta z soczewicy (strączkowa) do chleba (zbożowy) ;-))) (wegańska)
Pasta do chleba z soczewicy, słonecznika i sezamu (wegańska)
Twarożek oliwkowy (lakto-wege)
Pasta do chleba z serka wiejskiego, jajek, rzodkiewki i papryki (bez ograniczeń)
Oliwkowa tarta ze szpinakiem (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas