7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pasta z czerwonej soczewicy z pomidorem, czosnkiem i miętą

Pasta ma intensywny, świeży, charakterystyczny smak, który nadaje jej mięta. Świetna do kanapek - zwłaszcza z domowym razowcem.

Średnia ocena: [4.666666666666667 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

100 g czerwonej soczewicy - połówek
1 średniej wielkości pomidor
1 roztarty ząbek czosnku
duża szczypta pieprzu
1/2 łyżki sproszkowanej suszonej mięty
1 łyżka oleju
sól do smaku

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować, odcedzić, zmielić. Dodać obrany ze skórki i przetarty pomidor. Dodać pozostałe składniki, posolić, wymieszać. Jeśli zbyt sucha (kruszy się, nie chce się smarować), dodać trochę wody, oleju lub wywaru z gotowania soczewicy.

Wskazówki i uwagi:

Można robić z różnych strączkowych, na przykład z grochu czy cieciorki, ale wtedy dodajemy trochę inne przyprawy. W przypadku braku odpowiedniego urządzenia do mielenia, można ugnieść ubijaczką do ziemniaków - też się sprawdza. Najlepszą suszoną miętę można znaleźć w torebkach z ziołową herbatką miętową.
Nadesłał(a) Marta Jermaczek, dnia: 2000-09-12 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

zrobiłam z zielonej z puszki, bo czerwonej nie miałam. i tak wyszło dobre ;) a co najwazniejsze, czas przygotowania+sprzątania to jakieś 7 minut :D
Crazy Diamond 2010-10-17 22:29:26.905

Mięta jest rewelacyjnym pomysłem! Wspaniały, ciekawy aromat! Zamiast pomidora dałam koncentrat, żeby nie rozciapać.
devlin 2009-06-29 12:30:08.074

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pasta z czerwonej soczewicy z koncentratem pomidorowym i czosnkiem (wegańska)
Pasta z czerwonej soczewicy na ostro (wegańska)
Minimalistyczna zupa z czerwonej soczewicy z czosnkiem i curry (wegańska)
Pasta z czerwonej soczewicy i selera naciowego (wegańska)
Kanapkowa pasta z czerwonej soczewicy z oliwkami (wegańska)
Pasta/smarowidło z czerwonej soczewicy z tymiankiem i curry (wegańska)
Pasta z czerwonej soczewicy z siemieniem lnianym (ovo-wege)
Prosta pasta z soczewicy (ze smażoną cebulką i czosnkiem) (wegańska)
Szybka indyjska pasta z soczewicy (z tahini i czosnkiem) (wegańska)
Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas