7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kasza w sosie z soczewicy z brokułem

Zazwyczaj z soczewicy robię potrawę na wzór wioski Kriszna z Woodstock'u, jednak tym razem miałam brokuła, który już ledwo dychał, więc wyszło mi coś, co uważam za bardzo dobre danie. Składniki są "na oko" więc dokładnie proszę się nimi nie kierować. Ja dałam kaszę jęczmienną (gotowaną w tradycyjny sposób, nie w woreczkach), ale uważam, że z ryżem również może smakować.

Średnia ocena: [5.0 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: około 4, to zależy, kto i ile lubi, u mnie się je duże porcje.

1 cebula
1 ząbek czosnku
ok. 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
1 brokuł
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
kasza lub ryż

Przygotowanie:

Cebulę posiekać i wrzucić na rozgrzany olej. Kiedy się zeszkli wrzucić posiekany ząbek czosnku, podsmażyć chwilkę. Wcześniej podgotowany brokuł (chodzi o to, by był miękki, by po późniejszym gotowaniu nie był niedogotowany czy surowy) i pokrojony na kawałki wrzucić do cebuli i czosnku.

Dodać przepłukaną soczewicę, zalać wodą. Doprawić. Gotować kilkanaście minut, aż soczewica zmięknie. Następnie odlać trochę płynu, a resztę zblenderować :) Dolać z powrotem płyn, chwilkę podgotować.

Kaszę lub ryż przyrządzić w odpowiedni sposób, jak na opakowaniu, lub sposobem tradycyjnym.

Podawać z sosikiem, by wszystko było ciepłe. Smacznego.

Wskazówki i uwagi:

Każdy może mieć inne kubki smakowe, mnie naprawdę smakowało, ale nie ręczę za wszystkich :) A ta soczewica może być podstawą do naprawdę wspaniałych sosów.
Nadesłał(a) RudyRydz, dnia: 2012-01-11 19:20:51.168
Źródło/autor przepisu: Opierałam się na tym przepisie: http://www.rrr.com.pl/forum/printview.php?t=4691&start=0&sid=09293db8a34e3bc87fd301f249a80f00
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


jedno z ulubionych dań expressowych małoskładnikowych
pixi 2013-05-08 00:12:42.428

pyszne! Nie lubię kminku, ale nie czuć go za mocno - można dodać więcej czosnku. Nie blendowałam sosu, bo brokuł mi się i tak rozgotował
gzozia 2012-08-20 17:46:33.647

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kasza jaglana z brokułem (wegańska)
Kasza gryczana z marchewką, brokułem i czosnkiem (wegańska)
Sałatka z brokułem w sosie jogurtowo-musztardowym (lakto-wege)
Kalafior z brokułem i ziemniakami w sosie curry (lakto-wege)
Makaron z orientalnym, aromatycznym sosem, orzechami nerkowca i brokułem (wegańska)
Zielona lazania - z brokułem, fasolką szparagową, groszkiem i sosem pomidorowym (wegańska)
Kasza pęczak z sosem fasolkowo-marchewkowym (wegańska)
Kasza gryczana w sosie fasolowym z masłem orzechowym (wegańska)
Kasza jęczmienna duszona w sosie pomidorowo-selerowym (wegańska)
Kalafior w zielonym sosie z soczewicy i spiruliny (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas