7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Słodko-kwaśne buraki

Świetne solo i na przykład jako nadzienie do panini.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4-6

ok. 600 g buraków (mniej więcej 4 średnie)
1 łyżeczka całych ziaren gorczycy
100 g cukru (białego, może od jednego razu nie umrzemy ;-)
100 ml octu jabłkowego lub innego, ale kwaśnego
2 liście laurowe
sól, pieprz
4 łyżki oleju z orzechów

Przygotowanie:

Buraki pieczemy (nie trzeba ich obierać), około 45 minut w 200 st. C. Najlepiej w naczyniu z przykryciem lub owijając każdy w folię aluminiową. Gdy po tym czasie będą nie do końca miękkie, wystarczy zostawić je w wyłączonym piekarniku do wystygnięcia żeby "doszły" :) Upieczone buraki obieramy i kroimy w dość drobną kostkę.

Gorczycę ucieramy dość grubo w moździerzu.

Na patelni karmelizujemy cukier, wrzucamy buraki i dokładnie w nim obtaczamy. Dolewamy ocet, dodajemy gorczycę i liście laurowe. Smażymy na wysokim ogniu 3-5 minut, aż większość płynu odparuje. Jeżeli jakiś zostanie, odcedzamy buraki na sicie. Ciepłe doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy dokładnie z olejem, gotowe! Przechowujemy w lodówce :)
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: 2012-01-15 09:44:16.675
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2012/01/pyszne-sodko-kwasne-buraki-i.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Robię podobne, ale z cukrem trzcinowym nierafinowanym (po co truć się białym?), tak 2-3 łyżki, karmelizuję. Dodaję 1 łyżkę musztardy tej z ziarenkami gorczycy, 1-2 łyżki octu balsamicznego, mieszam i jak się wszystko połączy dodaję buraki i podlewam trochę oliwą, nie solę. Podgrzewam tylko tyle, żeby buraki się obtoczyły w sosie. Można jeść na ciepło i na zimno. Moja mama robi z tego sałatkę dodając jeszcze pokrojone jabłko i ugotowane na twardo jajko. Ja tego nie jem bo jestem weganką :)
~Marta 2014-04-16 14:12:30.13

Właśnie zrobiłam - i chociaż zapomniałam o oleju wyszły przepyszne! :)
kotarium 2014-03-26 16:19:19.271

Zamiast niezdrowego karmelizowanego cukru dodałabym melasy
~Ewa 2013-09-19 09:55:33.764

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Cykoria duszona słodko-kwaśna (wegańska)
Soczewica słodko-kwaśna - z ananasem i ogórkami kiszonymi (wegańska)
Kotlety sojowe w zalewie słodko-kwaśnej (wegańska)
Wykwintna zielona soczewica w słodko-kwaśnej glazurze (wegańska)
Dressing czosnkowo-słodko-kwaśny PY-CHA! (wegańska)
Papryka z cebulą - słodko-kwaśna sałatka do słoików (wegańska)
Sos słodko-kwaśny z pomidorami i ananasem (wegańska)
Naleśniki kukurydziane ze słodko-kwaśnym farszem paprykowym zapiekane pod serem (bez ograniczeń)
Chiński mix warzyw z bambusem w sosie słodko- kwaśnym (wegańska)
Słodko-kwaśny farsz paprykowy z czarną fasolką (do nalesników itp.) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas