7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kanapkowa pasta z czerwonej soczewicy z oliwkami

Znika w mig, a to chyba najlepsza reklama ;)

Średnia ocena: [4.5 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 szklanki czerwonej soczewicy
ok. 4-5 łyżek ziaren słonecznika
ok. 10-12 zielonych oliwek
2-3 łyżki oliwy
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
tymianek
zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Soczewicę gotować w osolonej wodzie przez ok. 15 minut. Zebrać pianę, która utworzy się na wierzchu. W międzyczasie słonecznik uprażyć na patelni na złoto-brązowy kolor (może się nawet lekko przypalić ;)).

Ugotowaną soczewicę, uprażony słonecznik, oliwki i resztę składników zmiksować.

Podawać na chlebie pełnoziarnistym, posypane świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

Wskazówki i uwagi:

Podczas gotowania soczewicy wodę można zmienić w trakcie, to także dobry sposób na pozbycie się piany.

Użyłam czosnku granulowanego zamiast świeżego, gdyż nadaje aromat i podkreśla smak, ale nie "przebija", przez co pastę można z powodzeniem zjeść w dużych ilościach na śniadanie ;)

Użyłam oliwy z zalewy po suszonych pomidorach, ale może też być zwykła oliwa z oliwek. Pastę można wówczas uzupełnić 1-2 posiekanymi suszonymi pomidorami.

Podczas miksowania staraj się wyczuć moment, kiedy nie wszystkie ziarna soczewicy i słonecznika zostaną zmielone, wpłynie to dodatnio na walory estetyczne pasty :)
Nadesłał(a) hugable, dnia: 2012-01-20 18:24:44.065
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

za duzo słonecznika-tłumismak oliwek. przydałaby sie rowiez dokladna ilosc tymianku i ziol prowansalskich jakie dodajesz
~ss 2015-03-13 13:41:32.05

pyszna,chociaż trzeba uważać z przesoleniem. Zamiast zielonych dodałam czarnych oliwek i pół ząbka czosnku, gdyż nie lubię tak intensywnego smaku oliwek. Wyszło idealnie. Polecam!
Koreczka1 2013-09-08 16:49:41.002


Po raz pierwszy robiłam taką pastę i wyszła wyśmienita. Zwłaszcza z chlebem razowym i ogórkiem. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś od siebie. Mianowicie dodałam jeszcze curry i natkę pietruszki. Warto dodać, że sól sypiemy na końcu, bo wtedy soczewica szybciej zmięknie. Nie trzeba wymieniać wody, bo najlepiej jest soczewicę gotować z przyprawami wtedy przejdzie smakiem.
hipiszon 2012-03-26 23:36:46.921

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pasta kanapkowa z soczewicy z oliwkami i kaparami (wegańska)
Pasta z czerwonej soczewicy na ostro (wegańska)
Pasta z czerwonej soczewicy z pomidorem, czosnkiem i miętą (wegańska)
Pasta z czerwonej soczewicy z koncentratem pomidorowym i czosnkiem (wegańska)
Pasta z czerwonej soczewicy i selera naciowego (wegańska)
Pasta/smarowidło z czerwonej soczewicy z tymiankiem i curry (wegańska)
Pasta z czerwonej soczewicy z siemieniem lnianym (ovo-wege)
Kanapkowa pasta brokułowa z pieczarkami (wegańska)
Kanapkowa pasta słonecznikowa z czosnkiem (wegańska)
Kotlety z czerwonej soczewicy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas