7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pizza z kiszoną kapustą i ziemniakami

Tak, wiem kontrowersyjna idea, ale efekt przepyszny, więc polecam :)

Przepis ze strony essen und trinken, zmniejszyłam ilość drożdży, a mąki użyłam jasnej, orkiszowej.




Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 4-6

na ciasto na pizzę:
250 g jasnej mąki orkiszowej, typ 630
1/2 łyżeczki soli
5 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy lub oleju z rzepaku

na nadzienie:
300 g kapusty kiszonej
250 g ziemniaków
40 g suszonych pomidorów
100 g śmietany 18%
1 jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

na sos:
250 ml gęstego naturalnego jogurtu
pęczek szczypiorku

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy ciasto: drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.

Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, płuczemy ją. Gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody. Odcedzamy, przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru lub miodu. Ziemniaki kroimy w dość cienkie plastry, obgotowujemy we wrzątku około 10 minut,
odcedzamy. Pomidory odcedzamy z oleju, kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy z kapustą.

Przygotowujemy sos do posmarowania pizzy: śmietanę mieszamy z jajkiem i przyprawami.

Piekarnik nagrzewamy z dwoma blachami w środku do 250 st. C.

Ciasto rozwałkowujemy na dwa owalne płaty o wymiarach około 35 na 25 cm. Przekładamy je na dwa arkusze papieru do pieczenia. Smarujemy je sosem (zostawiamy 2-3 łyżki), wykładamy kapustę z pomidorami, na wierzchu układamy plasterki ziemniaków - każdy smarujemy lekko wierzchem łyżki zamoczonym w reszcie śmietanowego sosu.

Pizzę pieczemy ok. 7-8 minut aż brzegi będą rumiane.

Szczypiorek siekamy, mieszamy z jogurtem, przyprawiamy solą i pieprzem. Pizze podajemy natychmiast z sosem jogurtowym. Polecam! :)

Wskazówki i uwagi:

Z tych proporcji wyjdą dwie owalne pizze o wymiarach ok. 35x25cm.
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: 2012-01-24 19:05:46.669
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2012/01/pizza-z-kiszona-kapusta-i-ziemniakami-z.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

surowe, bo co by gotować już ugotowane? :)
zielenina_blog 2012-02-02 20:32:12.09

"Ziemniaki kroimy w dość cienkie plastry, obgotowujemy we wrzątku około 10 minut, odcedzamy."
majczi 2012-01-26 00:25:56.314

ale ziemniaki ugotowane czy surowe ?
agapotrykus 2012-01-25 22:39:01.569

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Placki z ziemniaka i kiszonej kapusty (wegańska)
Placki z kapusty kiszonej i ziemniaków (ovo-wege)
Sałatka z buraków, ziemniaków i kapusty kiszonej (wegańska)
Ziemniaki rozgrzewające - puree z kiszoną kapustą (wegańska)
Panczkraut czyli kiszona kapusta z ziemniakami (wegańska)
Zasmażana kapusta kiszona (wegańska)
Kapuśniak z kiszonej kapusty (wegańska)
Kapusta kiszona z kurkami (wegańska)
Kotlety z kapusty kiszonej i marchewki (ovo-wege)
Makaron z kapustą kiszoną i grzybami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas