7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pasta pistacjowa (papista)

Pasta jest pyszna :-) Ma pistacjowy kolor. Lepiej ją zmielić dokładnie, na gładziutko, i podawać z pomidorem.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

1 puszka zielonego groszku
1/2 szklanki wyłuskanych pistacji
2 łyżki sezamu
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżeczka mieszanki włoskiej firmy Ducros [*] lub własny mix
1 łyżeczka sosu sojowego (słony)
1 łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno
opcja: zarodki kukurydziane w proszku, płatki drożdży spożywczych, oliwki

Przygotowanie:

Do urządzenia mielącego wrzuć odsączony groszek i pistacje, a także uprzednio drobno zmielone w młynku do kawy ziarna sezamu i pestki słonecznika. Przypraw przyprawą.

Z uwagą przystąp do mielenia, dodając stopniowo w trakcie sos sojowy, wodę (do konsystencji pasty do smarowania chleba) i olej. Jeśli masz, dorzuć zarodki kukurydziane i płatki drożdży spożywczych. Jeśli lubisz, dodaj oliwki.

Wskazówki i uwagi:

Trzeba uważać, żeby nie kupić groszku z cukrem, a oliwek z anchois. To, czy będą czarne czy zielone nie ma znaczenia.
Starcza na dwa posiłki kanapkowe dla dwóch dorosłych i dzieci, ale nie bardzo głodnych.

[*] Skład mieszanki włoskiej: papryka (czerwona i zielona), suszone pomidory (20%), czosnek granulowany, oregano (12%), suszona cebula, majeranek, papryka, pieprz czarny, bazylia.
Nadesłał(a) gzyra, dnia: 2000-07-04 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Dałam trochę mało pistacji ale i tak wyszło super.
aygora 2016-04-17 07:37:56.763

świetny przepis :) na bardziej wystawne okazje papistą można by nadziewać malutkie pomidorki, albo serwować na grzankach, z cząstkami awokado ^^
_franca_ 2008-11-15 17:05:32.293

pycha, pycha :) swietne i z oliwkami i z ogorkami - surowymi, kiszonymi, korniszonami - wszystkimi.
nie mialam oleju lnianego, wiec dodalam oliwe. i troche pieprzu mielonego.
patrycccja 2006-10-06 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Jogurtowe lody pistacjowe (lakto-wege)
Zapiekanka pistacjowo-gryczana (wegańska)
Pasta-pierdzioszka (bez ograniczeń)
Pasta porowa (bez ograniczeń)
Pasta selerowa (bez ograniczeń)
Pasta Bazylka (wegańska)
Szpinakers pasta (wegańska)
Pasta z grochu (wegańska)
Pasta słonecznikowa (wegańska)
Pasta z sera topionego (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas